Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Az anyaság más

Szeged - Pihenőt tart, vagy most, hogy hét hónapos kisfiával, Mátéval otthon van, dolgozik igazán? Hogyan éli meg újra az anyaságot a szegedi kötődésű Dióssy Klári az M1 Családbarát magazinjának műsorvezetője, aki több mint tíz évvel ezelőtt, kislánya elvesztése után a munka segítségével állt talpra.
– Munkával halmozta el magát annak idején, hogy feldolgozza kislánya, Adélka elvesztését. Több mint egy évtizedes kemény munka után hogyan sikerült fejest ugrani az anyaságba, gyermeknevelésbe?

– Ez számomra kettős dolog: egyrészt nagyon jó, mert már kezdtem kicsit belefáradni a pörgésbe, hogy csak a munka töltse ki az életemet. Attól függetlenül, hogy nagyon sok sikert értem el, éreztem, hogy jó lenne valami mást csinálni. Arról álmodni sem mertem, csak titkon bíztam benne, hogy pont az anyaság, a babázás lesz ez a pihenő. Viszont most kezdem érezni, fél év után, hogy beszűkült egy kicsit a világ, mert akármennyire jó baba Máté, elkezdett hiányozni a pörgés, a sok ember, akivel találkoztam a magazinban.

– Mi a legnagyobb kihívás és nehézség az anyaságban az ön számára?

– A legnagyobb kihívás, hogy jól csináljak mindent, ne kételkedjek magamban, és hogy ne hasonlítgassak mindent a gyermeknevelésben Adélka neveléséhez. Ezt el is értem Máté 2-3 hónapos korára. A legnagyobb nehézség pedig az altatás, azzal küzdünk nappal és éjszaka is.

Dióssy Klári. Fotó: DM
Dióssy Klári. Fotó: DM

– Vidám, mosolygós, de sokszor türelmetlen, ideges. Így jellemezte magát régebben. Változott-e és miben Máté születése óta?

– Közhelynek hangzik, de ő tényleg abszolút türelemre nevel. Nem mondom, hogy néha nem borulok ki, például a szoptatás miatt is, hogy vajon elég-e a tej. Egy anyában mindig van egyfajta bizonytalanság. De amikor rám mosolyog, szertefoszlik minden kételyem. Érettebb is vagyok az anyaságra így, 42 évesen, másfajta türelemmel tudok a kicsivel bánni, mint huszonéves koromban. Akkor még bennem volt az egzisztenciális bizonytalanság, megfelelési kényszer is, de most már kialakult a karrierem.

– Egy asztrológiai irányú interjúban kiderült, az álma, hogy könyvet írjon, egyben a sorsfeladata is. Az anyasággal ez az álom, feladat kiteljesedik, vagy inkább háttérbe szorul?

– Inkább háttérbe szorul, mert nem akarok blogíró lenni, mint ahogyan sok édesanya az lesz otthon. Én szépirodalmat szeretnék írni, nem lányregényt. Úgy gondolom, ez nem az a műfaj, amibe most, a féléves kicsi mellett bele tudom ásni magam. Gondolkodni rajta viszont van időm, és jó ötletek jönnek, amikor összebújunk a kisfiammal. Később, egy-két év múlva talán belefogok a sorsfeladatom teljesítésébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oscar-díj 2015: Négy aranyszobrot kapott a Birdman

Julianne Moore és Eddie Redmayne a főszereplők, Patricia Arquette és J. K. Simmons a mellékszereplők Oscarját kapta. Galéria! Tovább olvasom