Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Az Apple negyedéves profitja csökkent, a Huawei eladásai szárnyalnak

A kínai cég bevétele az első fél évben 10,8 százalékkal nőtt.
Jelentősen növelte eladásait a Huawei

A kínai Huawei Technologies távközlési konszern bevétele az idei első fél évben 10,8 százalékkal 113,8 milliárd jüanra (18 milliárd dollár) nőtt.
A cég szerdai közleménye szerint a féléves eredmény azt jelzi, hogy sikerül teljesíteni az idei évre kitűzött 10 százalékos forgalomnövekedési célt.

Magyarország kormánya április 18-án stratégiai együttműködési megállapodást írt a Huawei Technologies vállalattal, amely az információs és telekommunikációs technológiák (ICT) második legnagyobb szállítója a világon.

A megállapodást Szijjártó Péter, a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos és Philip Jiang, a Huawei Technologies elnökhelyettese írta alá.

Szijjártó Péter az MTI-nek akkor azt mondta, hogy a megállapodás értelmében a Huawei az elkövetkező években törekedni fog arra, hogy bővítse magyarországi gyártó tevékenységét, és egyre több hazai beszállítót kapcsoljon be ellátási folyamataiba.

Magyarország versenyképességének növelése érdekében a Huawei célként tűzte ki továbbá, hogy minél több első körös beszállítóját hozza Magyarországra, a kormány pedig kifejezte támogatási szándékát a vállalat európai uniós gazdasági céljainak megvalósításához. A stratégiai együttműködés részeként a Huawei támogatja Magyarország kormányát a hálózatbiztonság fokozására irányuló munkájában, és kész tevékenyen is részt venni az ország kibertérbeli és távközlési, kommunikációs biztonságának erősítésében.

A Huawei Technologies 2005-től működik Magyarországon. A vállalat Pécsett és Komáromban egész Európát ellátó összeszerelő központot, Biatorbágyon és Üllőn pedig szintén európai hatáskörű logisztikai központot üzemeltet, amelyek export-import volumene 1-1,5 milliárd dollár. A társaság magyarországi ellátó- és logisztikai központja bevételeit idén várhatóan 30 százalékkal növeli.

Csökkent az Apple negyedéves profitja

Csökkenő negyedéves profitról számolt be kedden az amerikai Apple Inc., a világ legnagyobb piaci tőkeértékű nyilvános részvénytársaságainak egyike.
A cég azt közölte, hogy már a második egymást követő negyedévben csökkent a profitja éves összevetésben közel egy évtizedig tartó folyamatos nyereségnövekedés után.

Az Apple adózott eredménye a keddi New York-i tőzsdezárást követően közzétett adatok szerint 22 százalékkal 6,9 milliárd dollárra, részvényenként 7,47 dollárra csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az értékesítési árbevétel 35 milliárd dollárról 35,3 milliárd dollárra nőtt.

Elemzők kisebb, 7,31 dolláros részvényarányos eredményre, és a tavalyihoz képest stagnáló bevétellel számoltak.

A társaság csúcstermékéből, az iPhone okostelefonokból 31,2 millió darabot adtak el, közel 20 százalékkal többet, mint tavaly. A negyedévben az iPhone készülékek átlagos eladási ára 581 dollárra csökkent az egy évvel korábbi 608 dollárról. A másik húzó termék az iPad, amelyekből azonban a tavalyi második negyedévhez képest 17 százalékkal kevesebbet, 14,6 milliót sikerült értékesíteni.

A tőzsdeidőn túli kereskedésben az Apple árfolyama 5 százalék körüli emelkedéssel 441 dolláron állt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zombik kellenek a közel-keleti békéhez? - Filmkritikusok a Z világháborúról

Izraeli és arab filmkritikusok és -rajongók egyaránt emészthetetlennek tartják az idei nyár egyik… Tovább olvasom