Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Az Apple szerint nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot az iPhone Kínában

Tagadta az Apple amerikai információs technológiai óriáscég a kínai központi televízióban ellene felhozott vádat, miszerint telefonjainak helyzetmeghatározó- és rögzítő funkciója nemzetbiztonsági kockázatot jelentene Kína számára.
Az Apple termékei által rögzített, a felhasználók földrajzi helyzetét illető statisztikákat kizárólag a készülékek tárolják, az még magához a vállalathoz sem jut el. Az Apple sosem követte vásárlóinak helyzetét, s a jövőben sem tervez így tenni - fogalmazott a cég a kínai honlapján olvasható internetes közleményében.

A vállalat azt követően kényszerült megvédeni magát, hogy az elmúlt hétvégén a kínai központi televízió, a CCTV nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította az általa gyártott iPhone-okat. Az azokon futó iOS-7-es operációs rendszer egyik beépített alkalmazása, a "gyakran látogatott helyek" - a tulajdonos helyzetét GPS-szel követve - rögzíti azon helyek koordinátáit, ahol gyakran megfordul a készülék gazdája, s azt is tárolja, mikor és milyen gyakorisággal kerül sor a látogatásokra.

Amennyiben több száz millió felhasználó adata egy külső fél számára elérhetővé válik, az az egész ország helyzetére rálátást adhat, sőt államtitkokat is felfedhet - figyelmeztetett a televíziónak nyilatkozó szakértő.

Az alkalmazás célja, hogy a felhasználók helyzetének meghatározásához szükséges időt csökkentse, s hogy személyre szabott szolgáltatások nyújtását, így útvonalak meghatározását segítse - hangsúlyozta az Apple.

A közlemény a CCTV riportjának második felére is válaszolt, amelyben az az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos megfigyelési programjait leleplező Edward Snowdent idézte, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy az NSA lehallgatja a kínai vezetőket, s Washington az amerikai technológiai cégek segítségével szerez információkat.

Az Apple sosem dolgozott együtt egyetlen ország kormányzati ügynökségével sem, hogy a készülékekbe lehallgatást segítő "kiskapukat" építsen - szögezte le a vállalat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hatalmas piros gömb járja körbe a világot

A négy és fél méteres, ötszáz kilós piros gömb már a világ több nagyvárosában is megfordult. Volt, amikor házak közé szorították be, volt, amikor hidakat foglalt el. Tovább olvasom