Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Az Argo-akció: a valódi történet, a Discovery Channel műsorán

Az egyórás dokumentumfilm a megtörtént események szereplőihöz viszi el a nézőket.
Az idei Oscar-díjas "Az Argo-akció", az iráni forradalom elől menekülő hat amerikai diplomata kimentésére tett CIA-kísérletet mutatja be – időnként elrugaszkodva a valóságtól. Hogy zajlott valójában a mentőakció? Pontosan mi igaz a filmvásznon látottakból? A Discovery Channel, Az Argo-akció: a valódi történet című dokumentumfilmjében az eseményeket az akciót irányító személyek mesélik el saját nézőpontjukból. Az egyórás filmből megtudhatjuk például, hogyan dolgozta ki a a CIA "álcázási főnöke" a diplomaták álcáját és hogyan hamisított számukra okmányokat a teheráni reptér biztonsági személyzetének átveréséhez.

A filmes díjszezon egyik nagy durranása Ben Affleck "Az Argo-akció" című filmje, mely a hetvenes évek krimijeit idéző stílusban mutatja be az iráni forradalom idején bújkáló hat amerikai diplomata kimenekítésére tett CIA akciót. A Kritikusok Díját, majd a legjobb filmnek járó Oscar-díjat is elnyerő film valós eseményeken dolgoz fel, de sokan vitatkoznak rajta, hogy mennyire hitelesen. Az Argo-akció: a valódi történet a megtörtént események szereplőihöz viszi el a nézőket, így például a mentőakció megtervezésével megbízott Tony Mendez, a CIA "álcázási főnöke" is felidézi emlékeit a történtekről. Az egyórás film bemutatja a hihetetlen mentőakciót és Mendez trükkjeit a kitalált személyazonosságok megalkotásától kezdve az improvizált eszközökkel véghezvitt okmányhamisításig.

A CIA-nek hihető személyazonosságokat és köréjük meggyőző történetet kellett kitalálnia, hogy megmagyarázzák, mit keres épp a forradalom idején Teheránban hat idegen, majd meg kellett oldaniuk, hogy feltűnés nélkül elhagyhassák az országot. A művelet kitalált részletekből épített kártyavárra hasonlított: hamis okmányokkal, papíron létező filmforgatással és példa nélküli együttműködéssel Kanada és az USA között. Ben Affleck filmje szerint Mendez hollywoodi stábnak adja ki a bújkáló amerikai diplomatákat, akik új filmjükhez keresnek forgatási helyszínt, és az akció hitelessége kedvéért valódi filmeseket is bevett a vállalkozásba. De valóban így történt?

Visszaemlékezésében azt is felidézte Mendez, hogy milyen szűkös eszköztárral kellett hivatalos dokumentumokat hamisítania Kanada teheráni nagykövetének irodájában: "Kiszáradt az egyik bélyegzőpárna és helyben kellett kikevernem hozzá a megfelelő színű tintát – meséli Mendez Az Argo-akció: a valódi történetben. – Úgyhogy átnéztem a nagykövet bárszekrényét, megfogtam egy üveg skót whiskyt, és öntöttem belőle a bélyegzőpárnára."

Az Argo-akció: a valódi történetből nem csak a Ben Affleck-film valóságtartalmára derül fény, hanem hűen bemutatja a CIA beavatkozását, és azt is, miért tartották titokban az Argo-akciót közel két évtizedig.

AZ Argo-akció: a valódi történet – március 31-én 16.00 órától, csak a Discovery Channel mŰsorán
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ugrásszerű növekedés a táblagép piacon

Egy éven belül közel harmadára csökkent a tabletek átlagára. Tovább olvasom