Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Az Artisjus csatlakozott az Armonia európai zenei jogkezelőhöz

Szeptembertől a magyar zenei repertoár könnyebben elérhető a nemzetközi online zeneszolgáltatók számára.
Szeptembertől a magyar zenei repertoár könnyebben elérhető a nemzetközi online zeneszolgáltatók számára, a külföldi jogdíjak pedig gyorsabban jutnak el a magyar szerzőkhöz, miután az Artisjus csatlakozott az Armonia európai zenei jogkezelő szervezethez.

A közép-kelet európai régióból elsőként az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület lett tagja az európai közös jogkezelő szervezetek legnagyobb szövetségének, az Armoniának - tájékoztatott az Artisjus kedden

A közlemény emlékeztetett arra, hogy az online zeneszolgáltatók - köztük az iTunes, a Google, a Deezer vagy a Spotify - több tucat országban működnek és több millió zeneszámot tesznek elérhetővé a fogyasztók számára. Ennek a zenemennyiségnek a szerzői jogi tisztázása azonban nem egyszerű, a jövő ezért azoké a jogkezelői szövetségeké, amelyek leegyszerűsítik a folyamatot azzal, hogy több ország zenei repertoárját egy kézből kínálják.

"Az első és legnagyobb ilyen csoportosulás az idén tavasszal alakult francia-olasz-spanyol Armonia, amely a saját nemzeti repertoár mellett a Universal Kiadó angol-amerikai műveinek jogait kezeli, emellett latin-amerikai és portugál zenékkel is foglalkozik. Ehhez a közösséghez csatlakozott most a belga SABAM és a magyar Artisjus, ezzel az Armonia repertoárja már 6,5 millió dalt tartalmaz" - szerepel a kommünikében.

A csatlakozás feltétele volt, hogy az Artisjus teljesíteni tudja a zeneipar legújabb szabványait, és a képes legyen akár több milliárd adatot gyorsan és hatékonyan feldolgozni. Szinger András, az Artisjus főigazgatója szerint a belépéssel a magyar szerzők a lehető legjobb feltételeket kapják a nagy online zenei szolgáltatóktól, másrészt gyorsabban hozzájutnak a külföldi letöltésekből és streamingből származó jogdíjaikhoz, mivel azokat egész Európából közvetlenül az Artisjus fogja beszedni, nem pedig az adott ország jogkezelő szervezete.

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a zeneszerzők, szövegírók, zeneműkiadók és irodalmi szerzők egyesülete. Jogelődjét 1907-ben alapították, ma közvetlen megbízással mintegy tízezer magyar szerző jogait kezeli, ezen kívül a hasonló külföldi szervezetekkel kötött szerződései alapján több millió zenei és irodalmi szerző jogkezelését végzi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál bejegyzett közös jogkezelő szervezetként.

Olvasóink írták

  • 1. dblaci 2013. szeptember 24. 19:04
    „A szerzők jogát nem vitatva, az artisjus az én véleményem szerint egy ócska adóbehajtó cég, ráadásul amennyire én tudom, magán tulajdonban. Kiválasztott szerzők kapják a fényképezőmhöz vett sd kártyából származó adót, és ez nem kóser. Illetve bocsánat, túlságosan is az :D

    Mondjuk a pénz nagy részét már az ügyvédek elosztják maguk között, úgyhogy a szerzőknek sok egyébként sem marad. Persze ez csak egy magánvélemény, egy laikustól.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezért ne ijesztgesd apádat, ha mosogat - videó

Uh, ez nagyon fájhatott! Tovább olvasom