Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Az eddig véltnél jóval halálosabb a légszennyezettség

A légszennyezettségnek való tartós kitettség még akkor is növeli a halálozás kockázatát, ha a szennyezettség mértéke az európai uniós egészségügyi határérték alatt van - derült ki az Utrechti Egyetem által vezetett vizsgálatból.

Az intézmény professzora, Rob Beelen által vezetett kutatócsoport a légszennyezettségnek való kitettség hosszú távú egészségi hatásait Európára vonatkozóan vizsgáló ESCAPE (European Study of Cohorts for Air Pollution Effects) tanulmányra támaszkodva 13 európai ország és összesen 367 251 ember adatait vette górcső alá.

A mostani eredmények szerint a szálló por köbméterenkénti koncentrációjának minden 5 mikrogrammnyi emelkedésével 7 százalékkal nő a kockázata annak, hogy valaki meghal a légszennyezettség következtében. "Ennyi a különbség egy forgalmas városi utca és egy olyan hely között, amely nincs kitéve a közlekedés hatásainak" - húzta alá közleményében Beelen.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

A szállópor-koncentráció tekintetében az európai levegőminőségi norma 25 mikrogramm per köbméter, de a vizsgálat szerint a kockázat mértéke már a 15 mikrogrammos érték alatt is jelentős. "Az eredményeink azt mutatják, hogy a szálló por koncentrációjának további csökkentésével jelentős egészségügyi haszonra tehetünk szert" - mutatott rá a szakember.

A szálló por azoknak a levegőben eloszlott finomszemcsés szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyagoknak a gyűjtőneve, amelyek apró méretüknél fogva mélyen behatolnak a tüdőbe. Egyik legfőbb forrásuk a közlekedés, de a gyár- és fűtőtelepek is jelentős hatással vannak az emberek egészségére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fél a sérülésektől a Karthago alapítója

Szigeti Feri thai boxszal készül a nagykoncertre. Tovább olvasom