Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Az egyéniség mindig divat

Lakatos Márk nem tudatosan vált divatszakemberré, véletlenek sorozata alakította így. Gondolatban már gyerekkorában ruhákat tervezett az óvó néniknek.
– Az a legnagyobb baj, ha valaki nincs összhangban saját magával. Ugyanis mindig az áll rosszul, amit nem tudunk viselni, mert nincs harmónia a ruháink és a személyiségünk között – osztotta meg velünk az öltözködés legfontosabb alapelvét Lakatos Márk stylist.

Óvónőket öltöztetett

A 33 éves divatszakember gondolatban már négy-öt éves korában ruhákat tervezett az óvónőinek. Elképzelte, ahogyan a kreációit viselik. – Biztosan fontos emlék, ha szinte csak ez maradt meg a gyerekkoromból. Általában ugyanis nehezemre esik visszaemlékezni, szétszóródtak az emlékképeim. A divat foglalkoztat – amióta az eszemet tudom, foglalkoztatott. Az életem fontos része, de a pályám teljesen véletlenszerű események sorozata – mesélte Márk, aki soha nem szégyenlősségéről volt híres. Feltűnő jelenség, mindig is az volt. – Hozzászoktam, hogy az öltözködésem vagy a gesztusaim miatt néznek. Provokálni? Nehéz döntés. Megosztom az embereket, ki ezt, ki azt gondolja rólam. Változatosak a reakciók. De így van jól. Fontosnak tartom megmutatni és hangot adni annak, ha máshogyan gondolkodom – mondta.

A nők hiúbbak, mint a férfiak – közhely

– A férfiak sokkal hiúbbak, mint a nők – öntött tiszta vizet a pohárba Márk. – Az ellenkezője csupán társadalmi közhely, mert a nőknek szabad hiúnak lenniük. A férfiak ez idáig burkoltan adtak ennek hangot, viszont mostanában, ha például a tinédzser fiúkat megnézzük, egyértelműen látszik rajtuk, hogy elég sokáig állhatnak a tükör előtt – érvelt.
 
Lakatos Márk: Nemcsak a ruhái feltűnőek, amit gondol, azt ki is mondja.
Lakatos Márk: Nemcsak a ruhái feltűnőek,
amit gondol, azt ki is mondja.

– Az aktuális divattrendek azt üzenik az embereknek: te veheted a kezedbe az öltözködésed, megmutathatod, valójában milyen személyiség vagy. Egyfajta egyéniségkultusz uralkodik. De ez veszélyes is lehet, hiszen nem szól másról, mint hogy a meghatározó divatházak megmondják, mi a trendi. A fogyasztói társadalomra építenek. És a paletta nagyon széles, igen könnyű választani. De attól még, hogy hétfajta narancsléből tudsz egyet választani, nem leszel igazi egyéniség – magyarázta a stylist. Azt is megtudtuk tőle, az idei tavaszi-nyári trendek szó szerint sokszínűségről tanúskodnak. Hódítanak a szafari-, de a feltűnő, harsány legószínek is dominánsak. Alice Csodaországban, Mi-ckey Mouse megjelenik a ruhadarabokon, és újra divatos a hipózott márványfarmer. Már csak az a feladat, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelőt. Az öltözködés egyfajta kommunikáció, nagy baj, ha nem rólunk szól. Ahogyan azt mindenki láthatja, Lakatos Márk saját öltözködésében is erre törekszik.

Több energiába kerül titkolózni

Nemcsak a ruhái feltűnőek, amit gondol, azt ki is mondja. Így történt, hogy egyszer vett egy nagy levegőt, és elhatározta, nyíltan felvállalja, hogy homoszexuális. – Önző vagyok. Tudom, több energiámba került volna, ha titkolózom. Sok megnyomorított életet látok magam körül: olyan meleg férfiakat, akik családot alapítanak, gyermekeket nemzenek, csak azért, hogy megfeleljenek a társadalmi elvárásoknak. Pedig mindannyiukban ott van a másik út iránti vágy. Az, hogy ne hazugságban éljenek. Magyarországon még sokkal nehezebb felvállalni a másságot, mint mondjuk Miamiban. De nem baj, folyamatosan fejlődünk – érvelt a stylist, miközben az is kiderült, mit gondol nemi identitásával kapcsolatban. Mindig is úgy vélte, a melegek ˝angyali˝ segítők, akik a heteroszexuális nők és férfiak ˝evolúciós harcát˝ segítik – összekötő kapocsként funkcionálnak közöttük. Márk éppen most olvas egy hasonló témában íródott könyvet, és nagyon érdekesnek tartja a benne megfogalmazott gondolatokat. Hiszen teljesen más erők működnek köztük és a heteroszexuálisok között. Mindkét nem szövetségesévé képesek válni.

Névjegy

Lakatos Márk 1977. január 15-én született. A színművészetire nem vették fel, a jogra igen. Idegenvezetőnek is tanult a madridi főiskolán. Most a Pécsi Tudományegyetem esztétika szakán végzős hallgató, filmtörténet–filmesztétika szakirányon. Márk 2001 óta dolgozik stylistként. Azt mondja, ez a szakma nem tanulható. Sőt, szerinte nem is szakma, hanem életmód. Több művésznek dolgozik, akik kikérik a tanácsait, mit vegyenek fel egy-egy fontos eseményre. A Viasat3 kereskedelmi televízió Szeretem a testem című műsorában stylistként segíti női vendégeit, hogy azok elfogadják és szépnek lássák önmagukat.

Olvasóink írták

 • 8. szilléri 2010. május 08. 17:01
  „Úristen ! Ez már a vég !
  Ebben a korban nálunk a csajok ezekkel a kreténekkel nem álltak szóba !”
 • 7. Conquer 2010. május 08. 08:58
  „Ezt az untermenschet nem azért futtatják zsidajaink, mert tehetséges, hanem mert buzi és mert cigány. Ilyen kontraszelektált világban élünk.

  Egyébként ő az a melegmárk, akiről Kiss Ádám a Showder Klubban beszélt.

  Tehetségtelen, ízlésficamos buzzancs.”
 • 6. maradando 2010. május 07. 17:55
  „3.Mike3.
  Mert nem szeretsz homokozni !Úgy általában! Cuna fíucka máskor válogasd meg az érzelmeidet. :-)))”
 • 5. antonov 2010. május 07. 16:49
  „Attól miért lesz valaki egyéniség, hogy felvesz bizonyos össze nem illő ruhákat?”
 • 4. Mike3 2010. május 07. 16:00
  „hej! nem azt írtam, hogy minden buzi ocsmány ronda, hanem azt, hogy konkrétan ez az. nem általánosítottam. az meg ugye nem kerdés, hogy buzi, szóval nem értem miért lettem moderálva”
 • 3. maradando 2010. május 07. 15:40
  „2.KolompárRómeó
  /kontrázom/ Rettenet !”
 • 2. KolompárRómeó 2010. május 07. 15:31
  „Döbbenet!”
 • 1. liongate 2010. május 07. 14:23
  „Kedves Márk további sok sikert kívánok neked és szeretném,ha újra hosszú lenen a hajad:))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polanski-ügy: Kundera írása ˝a helyzet abszurditásáról˝

Roman Polanskit támogató írást közölt Milan Kundera a Le Monde francia című napilap csütörtök délután megjelent számában. Tovább olvasom