Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Az Éhezők viadalának lázadásra buzdító hatásától tartanak Thaiföldön

Több diákot őrizetbe vettek Thaiföldön, amiért az Éhezők viadala című filmtrilógiából kölcsönzött háromujjas mozdulattal tiltakoztak a nemrég puccsal hatalomra került kormánnyal szemben.
A május 22-én puccsal hatalomra jutott junta már korábban betiltotta a mozdulatot, amely a filmben egyszerre jelképezi a totalitárius hatalommal való szembenállást, az elesetteknek kijáró tisztelet és szeretet kifejezését. A gesztust a májusi hatalomátvétel után a tiltakozó fiatalok kezdték használni Thaiföldön.

Miután a filmtrilógia legújabb epizódjának (Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész) csütörtöki premierje alkalmából a Thai Diákok a Demokráciáért (TSDC) nevű diákcsoport juntaellenes megmozdulást tervezett az egyik bangkoki mozi előtt, az APEX mozihálózat levette műsoráról a filmet. A diákaktivisták szerint a lánc a rendőrség nyomására döntött.

"A film a mi társadalmunkban történő dolgokra is reflektál. Amikor az embereket elnyomják, egy idő múlva lázadni fognak, és harcolni a jogaikért" - mondta az egyik őrizetbe vett diák, a 21 éves Nacsacsa Kongudom, mielőtt a rendőrök elvezették.

A TSDC csoport több mint száz ingyenjegyet osztott ki a film vetítésére, ezért a csoport vezetőjét, Ratthapol Szupaszopont szintén elvitte a rendőrség. A harmadik letartóztatott diák George Orwell 1984 című regényének egy példányát tartotta magánál, amely szintén a tiltakozás egyik szimbolikus formájává vált az ázsiai országban.

"Ami ma történt, az a békés véleménynyilvánításra való jog megsértése. Ha a kormány el akarja fogadtatni magát más országokkal, akkor tisztelnie kell az alapjogokat" - jelentette ki a Human Rights Watch emberi jogi szervezet munkatársa, Szunai Phaszuk.

Szerdán már történt egy hasonló eset az országban. Akkor öt diák "Nem akarok puccsot" feliratú pólóban, és szintén a filmből vett mozdulattal "üdvözölte" a májusi hatalomátvételt vezető Prajuth Csan-ocsa miniszterelnököt egy rendezvényen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kegyelemben részesítettek Iránban egy több éve bebörtönzött bloggert

Hoszein Derahsan, akit "az iráni blog atyjának" is neveznek, fárszi nyelven írt internetes… Tovább olvasom