Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Az első női filmfesztivállal köszöntik a nők napját Afganisztánban

Az első ízben megrendezett női nemzetközi filmfesztivállal köszöntik a nők napját Afganisztánban.
A március 7. és 9. között zajló rendezvényen húsz ország 30 filmjét vetítik le Herátban. A programban afgán, iráni, indiai, kanadai, dél-koreai, kínai és bangladesi alkotás is szerepel.

Roja Szadat, a filmmustra igazgatónője a csütörtök esti megnyitón kiemelte: a fesztivál célja, hogy jobb kapcsolat épüljön ki az afgán nők és a külvilág között, és fórumot biztosítsanak az afgán nők nehézségeit taglaló vitáknak.

"A tálibok uralma után az országban javult a helyzet, és ezt a nők is megérezték. Az afgán nők az utóbbi években bekapcsolódtak a filmkészítésbe, és napról napra nő az érdeklődésük a filmezés iránt" - mondta Akvila Rezaji színésznő és rendező, hozzáfűzve: "Sokak számára ma is elfogadhatatlan, hogy az afgán nők filmezzenek, filmszerepeikkel azonban pozitív irányban befolyásolják az afgán nőkről kialakult képet".

Az Osama című, 2004-ben Golden Globe-díjjal jutalmazott japán-ír-holland koprodukcióval forgatott afgán dráma rendezője, Sziddik Barmak szerint a heráti fesztivál "bíztatást ad a filmkészítőknek, és segít nekik a emberekkel való kapcsolatteremtésben".

A hatvanas és nyolcvanas évek között Afganisztánban évi tucatnyi filmalkotás készült. A polgárháború azonban tönkretette az ország filmgyártását, a tálibok uralma alatt, 1996. és 2001. között pedig a film és a televízió tiltott dolognak számított.

Afgán produkciók híján a közönség elsősorban bollywoodi és török filmeket, sorozatokat néz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száguldó repülőgép szárnyán táncolnak

A Breitling Wingwalkers trió női tagjainak számára azonban mi sem természetesebb, mint ilyen… Tovább olvasom