Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Az év madarai: a füsti, a molnár- és a partifecske

A füsti, a molnár- és a partifecskét választotta az év madarainak 2010-ben a Magyar Madártani Egyesület (MME) - tájékoztatta a szervezet baranyai csoportvezetője szerdán.
Bank László elmondta: az MME 30 éve választja meg az év madarát, a döntést alapos mérlegelés előzi meg. A kiválasztás szempontjai különbözőek: a faj tényleges veszélyeztetettsége, hirtelen állománycsökkenés, kiemelt védelmi akció, vagy éppen az aktív védelem népszerűsítése. Idén a hazánkban még gyakori fészkelőknek számító füsti, molnár- és partifecskéket választották, mert az utóbbi években mindhárom faj állománya érzékeny veszteségeket szenvedett, ezért a közvélemény figyelmét fel kell hívni fokozottabb védelmükre. A kizárólag repülő rovarokat fogyasztó füsti fecske veréb nagyságú, de annál sokkal karcsúbb, villás farkú madár. Négy földrészen fészkel, országos állománya 150-200 ezer párra tehető. Bank László hangsúlyozta: az éves fecskeszámlálások alapján a fészkelő állomány az utóbbi 5-10 évben 49 százalékkal csökkent Baranyában. Magyarország területén a 2005-2006-os év fészkelési időszakában sok költés ment tönkre a hűvös, csapadékos június folyamán, míg 2007-2008 szeptemberében több tízezer fecske pusztult el a tartós hidegfrontok miatt.

Az elsősorban apró repülő rovarokat, főleg levéltetveket fogyasztó molnárfecske a füsti fecskénél kisebb, enyhén villás farkú madár. Költőterülete a sarkvidéki tájak kivételével felöleli egész Európát és Ázsia nagy részét, országos állománya 100-150 ezer párra tehető. A baranyai számlálások alapján a fészkelő állomány az utóbbi 5-10 évben több mint 30 százalékkal csökkent - tette hozzá Bank László.

A kisméretű rovarokkal táplálkozó partifecske a legkisebb termetű Magyarországon fészkelő fecskefaj. Folyók, tavak és tengerpartok mentén mindenhol megtelepszik, ahol fészkelésre alkalmas partfalat talál. Legnagyobb telepei a Felső-Tisza szakadópartjaiban találhatók. Hazai állománya 40-165 ezer pár között ingadozott az elmúlt évtizedben. Mindhárom fecskefaj védett, természetvédelmi értékük 10 ezer forint.

2009-ben a kék vércse és a vetési varjú, tavalyelőtt a kanalas gém, 2007-ben a veréb volt az év madara Magyarországon.

Olvasóink írták

 • 3. Hmmm... 2010. január 07. 10:09
  „En minden madarat szeretek, egyforman a termeszet lancszemei es minden fajtanak jogosultsaga van. Az egek kiralyanak /altalaban csunyanak mondott/ keselyunek vagy a kis foldonfuto fogolynak is. Termeszetesen a veszelyeztetettekre nagyon oda kell figyelni.”
 • 2. gróf 2010. január 07. 08:04
  „Nekem még a csóka és a feketerigó is bejön!
  Furcsa, hogy a gyerekkorom hétköznapi madarai varjú, veréb, fecske ilyen kiemelt figyelmet kapnak, illetve kell, hogy kapjanak! Mint laikus én is látom az állomány sérülékenységét.”
 • 1. CsImre 2010. január 06. 23:55
  „Jó választás, és nem csak azért, mert kedvenc madaraim.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia! Megölte magát a Kiscsillag

Fényes jövőt jósoltak a tizenegy éves indiai táncoslánynak, Neha Sawantnak, ám a mumbai-i kislány… Tovább olvasom