Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Az okostelefontól nem lesz okosabb a baba

Az okostelefonok nem képeznek okosbébiket - szögezte le egy érdekvédelmi csoport, amely olyan mobilalkalmazásokat panaszolt be az amerikai hatóságoknál, amelyek azt állítják, hogy segítik a kisbabák fejlődését.

A reklámoktól mentes gyermekkorért kampányoló csoport, amely évekkel ezelőtt a "Baby Einstein"-videókkal kapcsolatban már elérte, hogy a Disney visszafizesse a pénzt a gyermekek számára kínált "oktató" videók megvásárlóinak, ezúttal az amerikai kormányzathoz fordult az olyan marketingstratégiák felülvizsgálatáért, amelyek azt állítják, hogy bizonyos okostelefon-alkalmazások segítik a kisbabák szellemi fejlődését.

A bostoni csoport szerint a telefonfejlesztők el akarják hitetni a szülőkkel, hogy ezek az applikációk elsősorban az oktatást szolgálják, és nem a szórakoztatást.

"Az agykutatásról és a gyermeki fejlődésről rendelkezésre álló összes ismeretünk szemben áll azzal, hogy képernyőt használjunk a kisbabák oktatásához. A kutatás azt mutatja, hogy a gépek és a képernyős média teljesen hatástalan a kicsik fejlődésének elősegítésében. A kisbabának az egészséges agyi fejlődéshez aktív játékra, kézzel mozgatható kreatív játékokra és személyes interakcióra van szüksége" - hangsúlyozta Susan Linn, az érdekvédő csoport elnöke.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia a két éven aluli gyerekek számára nem javasol egyetlen elektromos képernyő előtt eltöltött percet sem, az ennél idősebb gyerekeknél pedig ezt az időt maximum napi egy-két órára korlátozza. Hivatkozásában egy tanulmányt idéz, amely arra az eredményre jutott, hogy a kicsik számára készült videók késleltethetik a nyelvi fejlődést, és arra figyelmeztet, hogy a korai tévézés vagy bármiféle képernyőnézés hasznát egyetlen tanulmány sem dokumentálta.

Az alkalmazások fejlesztői ugyanakkor arra hivatkoznak, hogy a felhasználóktól sok kedvező visszajelzést kapnak. A játékok szórakoztatják a kicsiket és segítenek nekik új dolgok, állatok, hangok megismerésében. Az egyik népszerű alkalmazásfejlesztő, a New York-i Fisher-Price játékgyártó szakértője hangsúlyozta, hogy a cég kiterjedt kutatásokat folytatott, és tekintettel volt az életkori sajátosságokra a termékek kifejlesztésénél. A vállalat kínálatában akad, amelyikről azt állítja, hogy megtanítja a kicsiknek a test részeit, de van olyan is, amelyik a betűket vagy a számokat "oktatja" a kisbabáknak.

Egy szülőket a technika világában eligazító blog írója, Leticia Barr, aki korábban tanítónő volt, úgy vélekedett a kérdésről, hogy egy bizonyos kort elérve a gyerekek a betűtanulásnál vagy a számok tanulásánál kaphatnak segítséget az applikációktól.

"De ez nem helyettesíti a szülőt. Nem helyettesíti az olvasást, és semmi olyasmit sem, amit a mindennapi életben végzünk" - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerelmi bánat miatt fogyott le Orosz Barbi

Orosz Barbival szakított a párja, lőttek az esküvőnek – derült ki a napokban. A műsorvezető… Tovább olvasom