Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Az Űrhajós utcába csapódott az űrből a műhold darabja

A sors iróniájaként az Űrhajós utcában csapódott be annak az orosz katonai távközlési műholdnak az egyik darabja, amely pénteken indítás közben visszazuhant a Földre.
A helyi rendőrség szombaton közölte, hogy a nyugat-szibériai Novoszibirszk térségében, Vagajcevo településen a műholdnak az egyik fél méter átmérőjű darabja egy házra zuhant és összetörte annak tetejét. A ház pedig az Űrhajós utcában áll...

A Moszkvától 800 kilométerre északra fekvő pleszecki űrrepülőtérről péntek este startolt a műholdat szállító Szojuz típusú hordozórakéta, amelynek harmadik fokozatában megszakadt az áramellátás, és ez okozta a rakéta és a Meridian mesterséges hold katasztrófáját. A Meridian polgári és katonai célokra egyaránt használható lett volna.

Balszerencsék sorozata sújtja idestova egy éve az orosz űripart, január óta 33 indításból 5 végződött kudarccal. "Ez ismét rávilágít arra, hogy az (orosz) űripar válságban van" - ismerte el Vlagyimir Popovkin, az orosz űrügynökség (Roszkoszmosz) vezetője, akit áprilisban neveztek ki erre a posztra, hogy rendet teremtsen az iparágban.

Popovkin kénytelen volt elismerni az újabb kudarc után, hogy nem kizárható a menesztése . Legutóbb novemberben történt hasonló eset. A bajkonuri űrrepülőtérről 8-án indították el a Mars apró holdját, a Phoboszt célba vevő orosz Fobosz-Grunt űrszondát, amely azonban a Föld körüli pályán már nem válaszolt az irányító központ parancsaira, így a hajtóművek beindítása nem sikerült. Az űrszonda várhatóan január elején zuhan vissza a Földre.

Tizenöt éven belül ez lett volna Oroszország első bolygóközi missziója, amely körülbelül 5 milliárd rubelt, azaz megközelítőleg 35 milliárd forintot emésztett fel. Ennél jóval súlyosabb következményekkel járt az, hogy augusztusban a hordozórakéta meghibásodása miatt nem jutott el a kijelölt pályára, hanem lezuhant az Altáji terület egy lakatlan részén a Progressz M-12M orosz teherűrhajó, amely egyebek mellett élelmiszereket, oxigént, vizet, ruhaneműt vitt volna a Nemzetközi Űrállomásra.

A kudarc miatt közel három hónapig nem tudtak újabb űrhajót indítani az űrállomásra. Oroszországban idén nagy pompával ünnepelték, hogy Jurij Gagarin személyében ötven évvel ezelőtt, 1961-ben jutott el az első ember a világűrbe.

Olvasóink írták

 • 8. bagoly 2011. december 25. 10:14
  „Tegnap még először városnév nélkül volt a hir. Igy kell eladni a semmi hirt.”
 • 7. 6664 2011. december 25. 06:46
  „6. Carlo 2011.12.24. 22:37 Detto. Beszo*tam én is :-) De különben meg a kutya sem olvasná el a cikket...”
 • 6. Carlo 2011. december 24. 22:37
  „Konkrétan elég zagyva cikk
  lehet én vagyok megint a hülye, de a cikk címe azt sugalmazta, hogy itt Szegeden az Űrhajós utcában zuhant le valami.
  s én meg jól bedőltem a sors fintoraként.. :P”
 • 5. lilongwe 2011. december 24. 22:13
  „4. jozko

  LOL :-D”
 • 4. jozko 2011. december 24. 20:25
  „Ilyen alapon -nomen est omen- ki vagy mi fog becsapódni a Vezér utcába /Petőfi telep/?

  És ha becsapódik, eligazítják, hogy ne legyen tévedésben?”
 • 3. klj-54 2011. december 24. 20:00
  „Így jártak és megint csak bebizonyosodott, hogy nem az ember az úr hanem a természet törvényei:)”
 • 2. sigsig 2011. december 24. 19:46
  „Na húzzál...”
 • 1. FordTom 2011. december 24. 19:45
  „az konkrét :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi idill címszavakban 16+

Huszonnegyedike, kénefa, ráérmég, nemérrá, majdholnap, elválok, veszekfát, azjólesz, hogynézmárki,… Tovább olvasom