Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Balkan Fanatik: magyar, török és arab népzene az új lemezen

Fél éven belül második stúdióalbumát jelentette meg a zenekar.
Fél éven belül második stúdióalbumát jelentette meg a Balkan Fanatik. A hazai elektro-etno színtér vezető formációja On the Road című anyaga, amely a magyar népzenét török és arab motívumokkal vegyíti, nélkülözi az elmúlt időszakra jellemző popos hangvételt.

Yorgos (Jorgosz Tzortzoglou) és Lepe (Lepés Gábor) projektje februárban jelentette meg Feljött a nap című lemezét, amelynek zenéje a magyar népdal és a reggae közötti hasonlóságokra is épült. A már-már a mulatós zene határaihoz közelítő anyag után az elektronika ugyan megmaradt, de a most megjelent On the Road - amely a csapat hatodik lemeze - visszatérés a gyökerekhez, a népzenéhez.

"A lemez nem tudományos igényű munka, de híd, út a távolba vesző gyökerek, hagyományok megértéséhez. Egy távoli üzenet a Keletről a mai nyelven. Tekintsük fordításnak vagy kapocsnak. Ajánljuk mindenkinek Nyugaton és Keleten a béke és a szeretet jegyében" - írta Jorgosz és Lepe a kísérő füzetkében.

A Balkan Fanatik ezúttal a török-arab világ hangszereivel játszik magyar népdalokat. Mint elmondták, ez kísérletezés, kirándulás az oriental zene világába, ennek megfelelően helyenként meglehetősen absztrakt lett az anyag. "Eléggé elszálltunk a folklórban, és nagyon jó volt csinálni" - tette hozzá Lepe.

Jorgosz korábban az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy a Balkan Fanatik hagyományélő zenekar, nem hagyományőrző, napi szinten élik meg a népdalokat, mindegy, milyen stílusba helyezik őket, keverjék akár a britpoppal, akár reggae-vel. "Mulattatni akarunk a népzenével és nem mulatós zenét csinálni".

A még a hetvenes években a Gépfolklórból, majd a Barbaróból ismert etno-rock énekes 2002-ben a korábban Ákossal, Pierrot-val és Ganxsta Zolee-val is együtt dolgozó Lepével alapította a Balkan Fanatikot. Lepe korábban ezt mondta Jorgoszról az MTI-nek: "Érzékeny alkat, a szerelem gyakran megihleti, jól kipécézi a kellemesen szomorú melódiákat a népdalokban, amelyekre aztán közösen elkezdjük a hangszerelési munkát".

Az On the Roadon öt dalban énekel a Balkan Fanatik jelenlegi énekesnője, Träger Lili, egyben (a Most tudtam meg című számban) Farkas Annamária, akit a Dunazug együttesből ismerhet a közönség. A Jutok eszedbe? című felvételen a CopyCon-os MC Lego Man (Hamar Gábor) rappel.

A Balkan Fanatik szeptemberben fellépett a Szimfonik Live-on, október végén pedig sikeres koncertet adott a Művészetek Palotájában a Rajkó Zenekar vonós kísérete, valamint a fúvósokból álló Fourtissimo közreműködésével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lekapcsoltak egy csempész macskát

A négylábú a testére ragasztva két mobiltelefont próbált becsempészni egy orosz börtönlakónak. Tovább olvasom