Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Bejgli mellé: a közmédia karácsonyi műsorajánlója

A karácsony jeles családi és vallási ünnep is egyben. A fenyőfa alá helyezett csomagok közé a közmédia is elhelyezte gazdag ajándékát.
December 24-én a Vendég a háznál témája: angyalvárás a családban. A műsorban számos kérdésre kaphatunk választ: Mitől ragyog a karácsony? Mitől lesz szent az este? Mi a titka ennek a napnak, amikor messze földről is megkeresik egymást a családtagok, félreteszik a viszályokat, kulcsra zárják a munkahelyeket, és a szereteté a főszerep? (Kossuth Rádió 11.30).

Délben már a családi vacsorára készülnek a háziasszonyok. Nekik nyújthat ötleteket az Ízekben gazdag ünnep című összeállítás. A félórás műsor az illatok, a látvány és az ízek harmóniájára hívja fel a figyelmet, s azt sugallja, hogy a hagyomány és az innováció az ünnepi asztalon is békésen megfér egymással (Kossuth Rádió 12.30).

Csodálatos karácsonyi hangulatot áraszt Andrej Koncsalovszkij Diótörő című alkotása. Az angol-magyar mesefilm a klasszikus, Bécsben játszódó történetet dolgozza fel. A kis Mary karácsonyra keresztapjától egy aranyos diótörő bábut kap ajándékba. A főhős boldogan viszi aludni a kedves figurát. Éjszaka álmában ajándéka megelevenedik, s Marynek hihetetlen élményekben lesz része (M1 16.05).

Karácsony napján a gyermekeket számos szép délelőtti program várja. A Felejthetetlen karácsony című angol animációs film egy rosszul induló, de végül jól sikerült karácsony történetét meséli el (M2 10.05). A parlamenti gyermekkarácsonyt a kicsik az M1-en követhetik (10.30).

Ferenc pápa hagyományos karácsonyi üzenetét és Urbi et Orbi áldását a római Szent Péter térről délben láthatják a nézők. A műsor kommentátora Török Csaba, a Magyar Katolikus Püspöki Kar TV-referense, akivel Mucsányi János szerkesztő beszélget (M1, Duna, Duna World).

A Bartók Rádió koradélután a budavári Mátyás-templomból közvetít karácsonyi koncertet. A hangversenyen Buxtehude, Bárdos Lajos, Kodály Zoltán és Bach művei csendülnek fel, közreműködik Ella István orgonán és a Győri Leánykar. Vezényel: Szabó Miklós (13.50).

Keserédes filmet tűzött este műsorára a Duna. A Boldog karácsonyt Hetty néni! mozi az első világháború alatt játszódik, így az ünnepi várakozást beárnyékolja, hogy sok helybeli fiú valahol messze a fronton harcol. A King család ünnepe is nagyon szomorúnak ígérkezik, a szeretet mégis beragyogja a jeles napot (Duna 20.40).

Igazi csemegének ígérkezik az Ennio Morricone Krakkóban című olasz-lengyel zenés film. A neves filmes zeneszerző II. János Pál pápa verseire és írásaira komponált művet. Az alkotást 2007-ben Krakkó főterén mutatták be az Oscar-díjas művész vezényletével (Duna 23.55).

Karácsony másnapján szintén számos színvonalas program várja az érdeklődőket. Noha nem illik ugyanazt a darabot ajánlani, most mégis kivételt teszünk. A december 20-án induló M3 csatorna egy klasszikus, 1996-ban bemutatott Diótörő produkciót sugároz felvételről a Magyar Állami Operaházból. Marika szerepét a Kossuth-díjas balettművész, Aleszja Popova táncolja. Ezért a műsorért érdemes otthagyni a karácsonyi terített asztalt másfél órára, hiszen nem csak a testnek, hanem a léleknek is kell a táplálék (M3 20.15).

Télapu 3
Télapu 3

A bájos balettel párhuzamosan egy kedves filmet is műsorra tűzött a közmédia. A Télapu 3: A szánbitorló című mozi hőse egy baleset nyomán Télapu lett. Élvezi az új szerepkörét, jól kijön a manókkal és a rénszarvasokkal is. Mesés munkáját viszont mások is megirigylik (M1 20.15).

Legtöbbünk karácsonya a megbékélés és a megnyugvás ünnepe. A XX. század vérzivataros történelmében viszont sokaknak mégsem adatott meg e meghittség. A Hagyaték, a magyar szellemi és kulturális örökséget ápoló műsor a fronton szolgálók egykori ünnepét mutatja be. A családjuktól messze harcoló emberek mindennap szembesülnek a halállal. E nap számukra mégis a hitük megerősítését jelentette (Duna World 20.30).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ledobta gyerekét egy felhőkarcolóról, majd leugrott

A férfi gyermekelhelyezési vitában állt volt feleségével, New Yorkban vitte véghez a szörnyűséget. Tovább olvasom