Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Bemutatkozott a Titanic filmfeszivál első versenyfilmje

Bemutatkozott szombaton a budapesti Titanic Nemzetközi Filmfesztivál első versenyfilmje, Madzsíd Barzegar iráni rendező Esős évszakok című munkája. A tavaly készült alkotás az 1972-ben született Barzegar első nagyjátékfilmje. A történet napjaink Teheránjában játszódik, középpontjában egy 16 éves fiú, Szína élete áll.
A szótlan kamasz egyedül él válófélben lévő szülei lakásában, anyját és apját csak ritkán látja. A gyereket elbizonytalanítja a hirtelen jött szabadság, hanyagolja az iskolát, inkább az utcákat járja. Felelőtlenségében összetűzésbe került egy kábítószer-dílerrel, aki zsarolja őt és egyik barátját. Útjába került viszont egy szállás nélküli diáklány, akit befogad szülei lakásába. Később ő lesz az egyetlen, akivel emberi kapcsolatot tud kialakítani.

A iráni filmek többségével szemben Barzegar filmjében nyoma sincs a leplezett politikai kritikának és szimbolizmusnak - emelték ki a fesztivál szervezői. Ha a lányok fejkendőit nem számítjuk, ugyanolyan – egyszerre unott, egyszerre kíváncsi – tizenéveseket látunk, mint bárhol másutt a világon - jellemezték a filmet, kiemelve a kézi kamerás felvételek szépségét. "A kamaszokról akartam filmet forgatni, arról a szakaszról, amikor felnőttekké válnak" - írta le korábban filmjét egy mondatban Madzsíd Barzegar.

A film főszereplőjét, Navíd Moghadamot ötszáz jelentkező közül választották ki, a stáb filmiskolákban és hagyományos középiskolákban is keresgélt. Az iráni filmek neorealista irányzatát jellemző alkotásoktól eltérően az Esős évszakok esetében a színészek nem kaptak "szabad kezet", megfeszített két hónapos próba után kezdődött a forgatás - részben az idő- és pénzhiány miatt.

A rendező, aki korábban rövidfilmeket és dokumentumfilmeket jegyzett, magántámogatásokból tudta elkészíteni első nagyjátékfilmjét. Noha az Esős évszakok nem politikai témájú munka, az iráni mozik egyelőre nem tűzik műsorra a filmet, egyebek közt azon jelenetek miatt, amelyekben Szína és a diáklány egyedül van a fiú szüleinek lakásában. Az iráni hatóságok mindazonáltal azt engedélyezték, hogy a film külföldi fesztiválokon indulhasson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

17 éves lánnyal jár a 29 éves Megasztár?

Legalábbis ez derül ki az egyik közösségi oldalon látható profiljukból. Tovább olvasom