Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Bemutatták a Kim Dzsongun elleni merényletről szóló filmet

A hackertámadás és a fenyegetések miatt a múlt héten még a Sony is úgy döntött, hogy inkább nem dobja piacra a 44 millió dollárból forgatott produkciót.
A Sony filmstúdió számítógépes rendszerét feltörő hackerek fenyegetései ellenére több mint 300 független moziban vetíteni kezdték csütörtökön szerte az Egyesült Államokban a The Interview című filmet, amely témája - az észak-koreai diktátor meggyilkolására szőtt képzeletbeli CIA-összeesküvés - miatt kiváltotta a kelet-ázsiai ország haragját és minden idők legpusztítóbb, amerikai vállalat ellen irányuló kibertámadásának célpontjává tette a Sonyt.

A filmvígjáték első Los Angeles-i vetítésén megjelent a két rendező, Evan Goldberg és Seth Rogen - utóbbi az egyik főszereplő is egyben James Franco mellett -, hogy köszönetet mondjon a rajongóknak a támogatásért és azért, hogy eljöttek megnézni a filmet.

A csütörtöki vetítések nagy részére hamar elfogyott minden jegy, de nem mindenhol volt teltház.

A moziüzemeltetők és a nézők egyaránt azt mondták újságíróknak, hogy szerintük nincs mitől tartaniuk. A nézők közül sokan azt mondták, azért váltottak jegyet a filmre, hogy kiálljanak a szólás és a választás szabadsága mellett.

A botrányt okozó filmszatíra forgalmazását a nagy, több ezer termet üzemeltető mozihálózatok nem vállalták, mert a Sony Pictures komputerrendszerét feltörő internetes kalózok erőszakkal fenyegették meg azokat a filmszínházakat, amelyek műsorukra tűzik a filmet.

A hackertámadás és a fenyegetések miatt a múlt héten még a Sony is úgy döntött, hogy inkább nem dobja piacra a 44 millió dollárból forgatott produkciót, de ezt a döntés olyan sokan és élesen bírálták - köztük Barack Obama amerikai elnök és George Clooney filmsztár -, hogy a filmstúdió meggondolta magát, és vállalta a korlátozott mozis forgalmazást, sőt szerdától több internetes platformon is letölthetővé tette a filmet.

A bírálók attól tartottak, hogy a film dobozba zárásával Hollywood veszélyes precedenst teremt az öncenzúrára.

Az orosz külügyminisztérium védelmébe vette Észak-Koreát a vitatott film, illetve a filmstúdió elleni kibertámadás ügyében.

Alekszandr Lukasevics szóvivő csütörtökön azt mondta, a film koncepciója annyira agresszív és botrányos, hogy teljesen érthető Észak-Korea haragja. Hangoztatta, hogy az Egyesült Államok nem mutatott fel bizonyítékot a kibertámadásban való phenjani bűnrészességre, sőt Phenjan készségét nyilvánította a történtek közös kivizsgálására, "ami enyhíthetné a feszültséget".

A külügyi szóvivő kontraproduktívnak és veszélyesnek nevezte a bosszúállással való amerikai fenyegetőzést és más országok felszólítását arra, hogy ítéljék el a Koreai NDK-t.

A KNDK tagadja, hogy köze lenne az akcióhoz, de dicsérte a "szimpatizánsokat", akik elkövették a kibertámadást.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klasszikus fogások és modern ételek az ünnepi asztalon

Hagyományosan üres bablevest és mákos gubát ettek eleink szenteste, az ünnepi asztalra méz, dió, fokhagyma és alma került. Tovább olvasom