Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Bírósági tárgyaláson dől el egy Warhol-mű sorsa

A tárgyaláson a pop-art pápa Farah Fawcett filmcsillagról készített műve kerülhet jogos tulajdonosához.
Bíróság előtt dől el a sorsa egy Andy Warhol-műnek, amelyet a pop-art pápa Farah Fawcett filmcsillagról készített.

A Los Angeles-i tárgyalás azt hivatott eldönteni, hogy az alkotásnak a néhai színésznő nagy szerelme, Ryan O'Neal, vagy Fawcett alma matere, az austini Texasi Egyetem (UT) a jogos tulajdonosa. Az eljárás során az esküdtek tanúvallomásokat hallhatnak Warhol és O'Neal barátságáról, utóbbi kapcsolatáról a színésznővel, valamint Fawcett végakaratáról. A testület bepillantást nyerhet abba is, hogyan született a kép, amelyhez egy Warhol által a szexszimbólumról 1980-ban készített polaroid fotó jelentette a kiindulási pontot.

Farah Fawcett végrendeletében úgy rendelkezett, hogy a birtokában lévő valamennyi műalkotás kerüljön a Texasi Egyetemhez. Ryan O'Neal azonban azt állítja, hogy Warhol neki ajándékozta a portré egyik példányát. A másik már az egyetemnél van.

A portré egy mosolytalan Farah Fawcettet ábrázol. A művész vörösre színezte Charlie angyalának ajkait, szemeit pedig zöldre. A kép ezektől eltekintve nem vonultat fel színeket.

Az alkotás értékéről szóló becslések széles skálán, 600 ezertől több mint 10 millió dollárig mozognak. Az UT jogászai szerint a színész jogtalanul vitte magával a képet Fawcett házából a filmcsillag 2009-es halálát követően. A korábban Oscar-díjra jelölt O'Neal ügyvédei ezzel szemben azt állítják, hogy a híresség pusztán elővigyázatosságból tartotta partnerénél az alkotást, hogy az ne károsodjon a sós levegőtől az ő tengerparti házában, és minden joga megvan a portréhoz.

Ryan O'Neal ellenkeresetet nyújtott be az UT-vel szemben egy olyan textilszalvétáért, amelyre Warhol szíveket rajzolt és ajándékba Fawcettnek és neki adott.

A színész ügyvédei leszögezték, hogy a portré emlék O'Nealnek, akinek nem áll szándékában eladni a képet.

Az egyetem viszont azt hangoztatja, hogy az ügy valójában Farah Fawcett végakaratának tiszteletben tartásáról szól.

A napokban kezdődő tárgyalás várhatóan két hétig tart majd, és a tanúk padjára szólíthatják a színésznő egykori partnerét a Charlie angyalai című sorozatban, Jaclyn Smith-t is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Thor legyőzhetetlennek bizonyul a mozikasszáknál is

Ismét a Thor: Sötét világ című szuperhősfilmre váltottak a legtöbben jegyet a hét végén az… Tovább olvasom