Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Bizalom a szülőszobán

Gyakran a szülés utáni depresszióval tévesztik össze a poszttraumás szindrómát: a nő traumaként éli meg a szülést, ami később rémálmokban, szorongásban jelentkezhet. Ennek nem a nehéz szülés, a beavatkozás az oka, átlagosnak mondott szülések esetén gyakrabban alakulhat ki. Az empátia, a tájékoztatás segíthet elkerülni a rossz élményeket.
A leendő anya bekerül egy gépezetbe, írja A szülés árnyékában című könyvében Sheila Kitzinger, a szüléssel foglalkozó, világhírű kultúrantropológus. Kiszolgáltatott, idegenek veszik körül a szülőszobán, a testét gépként kezelik, amely bármikor meghibásodhat.

– Nagyanyáink tíznél több gyermeket is világra hoztak, a vajúdó nőt ismerős asszonyok vették körül. Ma egyre későbbre tolódik a gyermekvállalás. A szülés már nem az élet természetes része – világított rá egy hétvégi beszélgetésen Tóth Erzsébet osztályvezető szülésznő, amelyen vele együtt Geréb Ágnes független bába, Szabó Anita Anna mentálhigiénés szakember, dúlák, kismamák és apukák keresték közösen a megoldásokat, hogyan tehető harmonikusabbá a kórházi szülés.

A szülőszoba berendezése csak részben könnyíti meg a szülést: a másik rész az odafigyelés, a tájékoztatás, az empátia. Geréb Ágnes és Tóth Erzsébet egyetértettek: 20 év alatt sokat, pozitív irányban változott a helyzet a szülőszobákon.

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a baba útja erre a világra. Illusztráció: Schmidt Andrea
Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a baba útja erre a világra.
Illusztráció: Schmidt Andrea

– Ma már egy szülésznő foglalkozik egy kismamával, mellette van a felvételétől. Én ajánlom a labdát, a zuhanyt. Van, akit az nyugtat meg, ha fekszik, és a hasán van a CTG. Nem erőszakoljuk a nőkre javaslatainkat – mondta a szülésznő. Nem könnyű a helyzetük: órák alatt kell bizalmas kapcsolatot kialakítaniuk a leendő anyukákkal.

Nem a beavatkozás okoz traumát

A poszttraumás szindróma nem feltétlenül azt jelenti, hogy orvosilag volt traumás a szülés, derül ki Sheila Kitzinger könyvéből. Átlagos szülések esetében gyakrabban lép fel. Sok asszony a kiszolgáltatottság állapotát, a levezényelt szülést is erőszakként éli meg.

Szülésznőt választani sem könnyű, derült ki egy fiatal anyuka hozzászólásából: a névlista mellé nem adhatták ki a szülészeten az elérhetőségeket. A kismamák adatait az orvosuk látja – a szülésznő nem fér hozzá. Így amikor a nő már a vajúdásra koncentrálna, kérdezgetniük kell, mikor szült utoljára, hány éves. Ám az odafigyelés megkönnyítheti a helyzetet. – A méhösszehúzódás alatt nem szabad kérdezgetni, ez a befelé fordulás ideje – emelte ki a független bába.

A szülésznő és a bába egyaránt fontosnak tartja, hogy a nők olyan orvost, szülésznőt válasszanak, akitől bármit megkérdezhetnek már a terhesség alatt. A szülés bábai modellje szerint a bába (dúla) végigkíséri a kismamát a terhességtől a gyermekágyig, pótolva az elvesztett asszonytársakat. Ez a segítő a szülésznő is lehet, mondta Geréb Ágnes. Így már a babavárás alatt kialakul a bizalom.

Nem csak a kórházi személyzet hibája, ha egy szülés traumát hagy maga után. Tóth Erzsébet szerint sok nő vizsgaként éli meg a szülést. Van, aki úgy érzi, nem tud megfelelni a média sugallta képnek, amelyben fitt, csinos celebanyukák szerepelnek – a jelenségre Sheila Kitzinger is felhívta a figyelmet.

Perek Geréb ágnes ellen

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt hallgatták ki Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt március végén, miután 2007-ben komplikáció lépett fel egy otthonszülésnél, és a kisbaba a kórházban meghalt. Tavaly is kezdődött egy per egy 2003-as eset miatt: egy ikerpár egyik tagja maradandó agykárosodást szenvedett. 2007 októberében a bíróság 2010-ig eltiltotta szakmája gyakorlásától egy 2000-ben lezajlott szülés során elkövetetett foglalkozási szabálysértés miatt.

Olvasóink írták

 • 6. Agyi54 2009. május 01. 01:08
  „sefenof9-nek! ismered a közmondást???????????
  kutya,amelyik 7-et kölykedzett???
  gondolom az "erősebbik" nemhez tartozol,te NYÚL!!!
  az ilyen már egy szüléstől "hősi halált" halna,amit előre megrendezne saját magának
  SZÁNALMAS VAGY!!!!!!!!!”
 • 5. trixi11 2009. április 30. 15:22
  „sevenof9 " Nezzetek megy egy kutya szuleset"
  Kutyatenyésztőként egy párat már végig néztem, és igenis volt olyan, hogy be kellett segítenem! Amikor már a 14. kutyusnál elfáradt a szuka, vagy félúton elakadt benne egy vízfejű kölyök.... Sőt mit ne mondjak, a tenyésztők nagyrésze Oxitocin injekcióval indít amikor látja, hogy a kutyus vajúdni kezd!”
 • 4. sevenof9 2009. április 30. 00:06
  „jo lenne ha pasi lennek :)”
 • 3. Nostradamus 2009. április 29. 22:23
  „Tapló pasi vagy, seveno. Javaslom, hogy véletlenül se csinálj gyereket valami szerencsétlen nőnek, akit utána majd semmibe veszel.”
 • 2. sevenof9 2009. április 29. 21:00
  „azert ez csodalatos,hogy ez a csudafejlett leny nem kepes korulugralas nelkul szulni. Nezzetek megy egy kutya szuleset vagy egy loet. Semmi segitseg,meg abajgatas. Erdekes...
  az utolso szakasszal ertek egyet,ez is mediacirkusz. plusz az orvosok nagy resze ma mar csakis a paraert teszi be a labat a korhazba.”
 • 1. sörpocak 2009. április 29. 20:31
  „Geréb Ágnest kár volt ebbe a körbe belevenni. Mióta szülész-nőgyógyász ő? Én ezt másképpen tudom.Ha pedig rosszul, ideje tanulnom. Mi, soha nem adtunk pénzt a szülészorvosnak, sem senkinek, mégis 3 gyermek egészségesen és épen jött a világra, és mindíg volt orvos a közelben. Talán ezért? Természetesen a szülés után mindíg kedveskedtem a nővéreknek valami aprósággal-kávé, bonbon. Ezt soha nem utasították vssza, de nem is követelték.Jólesett, hogy mindg volt ott akkor valaki.És ez ANNAK idején a szentesi szülészeten történt. Van ennek már a legutólsó szülés óta 13 éve. Most nagyon rosszakat hallani a szülészetről sajnos.Pedig szaktekintélyek dolgoztak ott valamikor.De nemcak ot, hanem valamennyi osztályon. Annak idején a szentesi korház országos hírű volt.Jól le alacsonyították!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódít a britek Lucy-je

Esélyessel bővült a Britain's Got Talent első helyéért harcolók tábora. Jelenleg Susan Boyle és… Tovább olvasom