Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Boldog születésnapot! Levente Péter hetvenéves

A Jászai Mari-díjas művész 1965-től tizenöt éven át volt a Magyar Televízió rendkívül népszerű gyermekműsora, a Zsebtévé Móka Mikije.
Levente Péter Jászai Mari-díjas előadóművész, színész, rendező, tanár, a gyermekek kedvenc Móka Mikije május 20-án lesz hetvenéves.

Levente Péter Nagyváradon (Oradea, Románia) született, majd Szekszárdon nevelkedett, itt is járt középiskolába. 1961-ben került az Állami Bábszínházhoz, az intézmény színészképző stúdiójában 1965-ben végzett. 1970-től az Operettszínház tagja, 1978-tól a Mikroszkóp Színpad gyermekrészlegének színész-rendezője, 1994-95-ben a Komédium Színház igazgató-főrendezője volt.

1965-től tizenöt éven át volt a Magyar Televízió rendkívül népszerű gyermekműsora, a Zsebtévé Móka Mikije, e szerepében ismerte és szerette meg a közönség. Későbbi társa, a magyar-rajz szakos tanár Döbrentey Ildikó azt gondolta, hogy ezt a tehetséget valami újfajta, a gyerekek számára értékes célra kellene fordítani. Megnyitották a csepeli gyermekszínházukat, ahol Ildikó költötte a mesét, Péter pedig eljátszotta. A hetvenes évek közepén találkoztak Gryllus Vilmossal, a Kaláka együttes muzsikusával, és első közös produkciójukat, a Mókalákát egy életre szóló közös munka követte.


Levente Péter
Levente Péter

Levente Péter 1979-ben a Magyar Rádióban indított gyermekműsor-sorozatot Ki kopog? címmel, a sorozatnak főszereplője és rendezője is volt, és azonos címmel jelent meg Döbrentey Ildikóval és Gryllus Vilmossal közös nagylemeze 1988-ban. 1991-től a Magyar Televízió Égbőlpottyant mesék című sorozatának főszereplő-rendezője is ő volt.

1987-2001 között a Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházak Szövetsége magyar központjának alelnöki tisztét látta el. 1986-tól tart művésztanárként szakmódszertani előadásokat Magatartáskultúra-egyéniség-személyiség címmel. 1998-tól az Evangélikus Hittudományi Egyetem Hittanárképző Tagozatának meghívott tanára a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán, 2001-ben a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet magatartáskultúra meghívott tanára.

Levente Péter magatartáskultúra-kutatóként tanít óvodást, egyetemistát, érett felnőttségre törekvő embereket. A társas életre, a "társas játék" szabályaira próbál rávezetni: hogy lehet ezek közt eligazodni, ezeket a legjobban használni azért, hogy az életben a lehető legtöbb örömünk teljen. Ezt megfejteni, kitapasztalni, továbbadni, a magunk és mindannyiunk javára alkalmazni: ez lehet a lényege Levente Péter és Döbrentey Ildikó irodalmi, színházi, tanári, és az ettől elválaszthatatlan magánemberi megnyilvánulásának. Ezt a törekvést szolgálják a gyerekműsorok felszabadult játékai és feszült pillanatai is, a szerepjáték és a katarzis, a beszélgetések és baráti, szakmai együttlétek, a továbbképző előadások.

Égből pottyant mesék - A szökevény teknős

Döbrentey Ildikóval, aki alkotótársa is, 1968 óta házasok. A Gerecse-hegység közelében, Héreg faluban élnek, ott nevelték fel lányukat, és onnan járják az országot; mesélnek, játszanak muzsikálnak. A mese titkát Döberentey Ildikó osztja meg a gyerekekkel, a játékért Levente Péter felel, a muzsikát Gryllus Vilmos szolgáltatja. A művész 1984-ben Jászai Mari-díjat, 1987-ben Gyermekekért Díjat, kapott, 2002-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést vehette át, 2009-ben feleségével, Döbrentey Ildikóval közösen Magyar Örökség-díjban részesült.

Olvasóink írták

  • 1. queenmargareth1 2013. május 18. 15:48
    „Boldog Születésnapot!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyugdíjazás megrendíti az egészséget

A nyugdíjba vonulás megrendíti az egészséget, a depresszióra 40 százalékkal jobban hajlamosít az… Tovább olvasom