Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Boldog születésnapot: Milos Forman 80 éves

Február 18-án ünnepli 80. születésnapját Milos Forman cseh születésű Oscar-díjas amerikai filmrendező.
Milos Forman a csehszlovák új hullám egyik vezéregyénisége, a Hair, a Száll a kakukk fészkére és az Amadeus című filmek alkotója.

Szülei a második világháború alatt koncentrációs táborokban haltak meg, Formant és bátyját rokonok nevelték fel. A prágai színművészeti főiskolára nem vették fel, s mivel a katonaságot el akarta kerülni, dramaturgnak tanult. Dolgozott a televíziónál, filmstúdiókban és a prágai kísérletező színház, a Laterna Magika látványtervezője volt.

Forman 1964-ben mutatkozott be rendezőként és a csehszlovák újhullám egyik legismertebb alakja lett. Filmjei egyszerre voltak szellemesek és kesernyések, józanok és leleplezők. Első műve, a nemzedéki konfliktust bemutató Fekete Péter külföldön sorra nyerte a díjakat, odahaza viszont a hatalom képviselői fanyalogva nézték hasonmásaikat a filmvásznon. Az 1965-ös szomorú vígjáték, az Egy szöszi szerelme egy munkáslány érzelmi felnőtté válásáról szól. Az 1967-es Tűz van, babám egy kisvárosi tűzoltóbálon játszódik, ahol a tombolaajándékok eltűnnek, a szépségkirálynők nem mernek a színpadra lépni és kigyullad egy ház. A kultúrpolitika irányítóinak ez már sok volt, az Oscar-díjra jelölt alkotást betiltották, mert úgymond gúnyt űzött az egyszerű emberekből.

Milos Forman
Milos Forman

Forman az 1968-as események hatására elhagyta Európát és az Egyesült Államokban kezdett dolgozni. 1971-ben kis költségvetéssel elkészíthette első amerikai filmjét Elszakadás címmel, s a fiatalok problémáival foglalkozó alkotás elnyerte a cannes-i filmfesztiválon a zsűri különdíját.

1975-ben ő vihette filmre Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című regényét, munkájának eredménye hat Oscar-díj lett. Forman 1979-ben, immár amerikai állampolgárként forgatta a színpadon világsikert aratott Hair című musical filmváltozatát, szuggesztív koreográfiával és színészi alakításokkal. Életének első szuperprodukciója, a Doctorow regényéből készült Ragtime 1981-ben nagyot bukott. A drága díszletek, a hosszú forgatás miatt a költségek 32 millió dollárra rúgtak, ebből azonban csak 21 millió jött vissza. Forman a csorbát 1984-ben az Amadeusszal köszörülte ki: a Mozart életét feldolgozó alkotás nyolc kategóriában kapott Oscar-díjat. A forgatás egy része Prágában zajlott, a szülőföldjére első alkalommal visszatérő rendező első osztályú kiszolgálásban részesült - dollárért.

1990-ben a Valmont, a Veszedelmes viszonyok sokadik feldolgozása egyértelmű bukás volt. A művészi válságból Formannak 1996-ban a Larry Flynt, a provokátor című, Amerika legsikeresebb pornókiadójáról készült filmjével sikerült kilábalnia. 1999-ben Ember a Holdon címmel rendezett filmet a hatvanas évek egyik legexcentrikusabb és legrejtélyesebb komédiásáról, Andy Kaufmanról. Utolsó filmjét öt éve forgatta Goya kísértetei címmel, ebben a rendezőnek a nácizmus és a kommunizmus idején szerzett élményei csengenek vissza, s azokat a borzalmakat akarja felidézni, amelyekből az emberiség semmit sem tanult.

Amadeus (Angol nyelvű előzetes)

Forman élete paradoxonának nevezi, hogy a cenzúra elől menekülve olyan országban él, ahol közvetett cenzúra működik: hiába ő filmjeinek írója és rendezője, a jogokkal a nagy stúdiók rendelkeznek. Arra a kérdésre következetesen kerüli a választ, európainak vagy amerikainak tartja magát. Tervekről már nem nagyon beszél, mert úgy véli: minél öregebb az ember, annál nehezebben talál olyan témát, amelyre két évet szánna az életéből.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méreginjekcióval kivégezték: 31 évet várt az ítélet végrehajtására

Méreginjekcióval kivégezték a 65 éves Robert Brian Waterhouse-t, aki az ítélet szerint 31 évvel… Tovább olvasom