Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Bollywoodi film dolgozza fel a 2008-as mumbai terrortámadásokat

A 2008-as mumbai terrortámadásokról készült film Bollywoodban, az indiai filmgyártás központjában. Az indiai mozikban péntektől vetített produkció egy vezető beosztásban lévő rendőr szemszögéből mutatja be a közel kétszáz ember halálával végződött tragikus eseményeket.
A The Attacks of 26/11 című film a 2008. november 26-án kezdődött háromnapos fegyveres támadássorozat krónikája, amelynek során tíz felfegyverzett férfi támadott meg két mumbai luxushotelt, egy vasútállomást, egy zsidó kulturális központot és egyéb célpontokat. India a pakisztáni központú Laskar-i-Taiba (Igazak Hadserege) szélsőséges iszlamista katonai csoportot tette felelőssé a támadásokért.

A bollywoodi filmekre korábban nem volt jellemző az aktuális, való életből merített események ábrázolása, csupán az elmúlt pár évben fordult elő, hogy az Indiában nagy port felvert ügyek kerültek a filmgyártás figyelmének homlokterébe, mint például egy híres modell meggyilkolásának ügye.


Rám Gopál Várma, a film rendezője elmondta: azt akarta megvizsgálni produkciójában, hogyan volt képes egy maroknyi fegyveres napokig ostrom alatt tartani egy akkora metropoliszt, mint Mumbai. "Hogyan vehet ostrom alá tíz ember egy 15 millió lakosú várost? A választ mindenkinek meg kell tudnia" - fogalmazott.

Az alkotás a rendőrség fellépését veszi górcső alá. A rendőri akciók vezetőjének szerepét az Indiában közismert filmszínész, Nana Patekar kapta. A rendőr narrációja követi az eseményeket. Közben kiderül, hogy a rendőri erők mennyire nincsenek felkészülve egy ilyen váratlan támadásra, és milyen nehezen reagálnak. A film egy jelenetében kétségbeesetten fordul egy kormánytisztviselőhöz: "Nem tudom, mit tegyek!".

Várma szerint fontos megérteni, hogy egy ilyen horderejű támadás mindenkit készületlenül ért volna. "Meg kell érteni, hogy a rendőrség összezavarodott, és nem tudta, mi a teendője. Ha mi lettünk volna a helyükben, egy ilyen nagyságrendű támadásra ugyanígy válaszoltunk volna. Fontos, hogy az eseményeket a rendőrség szempontjából is lássuk."

Vármát számos kritika érte, amiért ezzel az érzékeny témával foglalkozik. Már azért is bírálatokat kapott, hogy pár nappal a tragikus események után egy politikussal az egyik megtámadott szállodában, a Tádzs Mahal hotelben tűnt fel. Érzéketlenséggel vádolták, amiért röviddel a történtek után anyagot gyűjt a filmjéhez. A rendező tagadta a vádakat, ám tavaly novemberben ismét kapott hideget és meleget, amiért az eredeti helyszíneken forgatott.


A tapasztalt rendező, aki az elmúlt 25 évben 40 produkciót készített, hangsúlyozta, hogy csak akkor érett meg benne a film gondolata, amikor az ügy már végleg lezárult, a vizsgálatok is véget értek, és elég ideje volt arra, hogy tanulmányozza a történteket.

A The Attacks of 26/11 várhatóan vegyes fogadtatásban részesül, mind a közönség, mind a kritikusok oldaláról. Az első értékelések egyike ugyan kellőképpen izgalmasnak tartotta az érzékeny téma feldolgozását, de egy másik kritikus szerint zavaros, nem üti meg a megfelelően előkészített dokumentumfilmek színvonalát, ugyanakkor egy játékfilm dramaturgiai feltételeinek sem tud megfelelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sok fiúgyermek világra hozatala árthat az anya egészségének

A sok fiúgyermek világra hozatala káros hatással lehet az anya egészségére - derült ki egy új finn… Tovább olvasom