Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

BUÉK - Így ünnepelt a világ: szakadó eső Londonban, százezrek Szamoán és Pekingben

Látványos tűzijátékokkal milliók köszöntötték Moszkva, Berlin, Róma, Párizs, London és Rio de Janneiro utcáin az új évet.
Moszkvától Rio de Janeiróig is milliók ünnepeltek az utcán szilveszterkor

Látványos tűzijátékokkal milliók köszöntötték Moszkva, Berlin, Róma, Párizs, London és Rio de Janneiro utcáin az új évet.

Az orosz fővárosban a Vörös téren rendezték a legnagyobb ünnepséget, Berlinben a Brandenburgi kapunál gyűltek össze a legtöbben. Párizsban a híres Champs Elysée, míg Londonban a Big Ben és környéke volt a legvonzóbb.

A brit fővárosban a tömegnek "több érzékszervre ható" élményben volt része, ugyanis a tűzijátékkal egy időben barackízű műhó, banánízesítésű ehető konfetti, valamint narancsillatú óriásbuborékok hullottak alá azokra, akik a tűzijáték helyszínének közelében találtak helyet maguknak
Párizsban 300 ezren gyűltek össze a főváros leghíresebb sugárútján, hogy köszöntsék az új évet. A biztonságra 900 katona és rendőr felügyelt a Champs Elysée-n. Rómában nagyszabású koncerttel ünnepeltek a Circus Maximusnál, ahol a leghíresebb olasz lemezlovasok léptek fel. Velencében ezrek gyűltek össze a Szent Márk téren fehérbe öltözve, hogy koncertekkel és tűzijátékokkal búcsúztassák az óévet.

Rengetegen voltak Berlinben a brandenburgi kapunál is, ahol szintén koncert és impozáns tűzijáték várta az ünneplőket. A hideg ellenére is sok ezren gyűltek össze Madridban, a Puerta del Solnál az éjfélre várva.

Tizenhat perces lenyűgöző tűzijátékkal ünnepeltek Rio de Janeiróban, ahol 2,3 millióan buliztak a Copacabanán a csaknem 30 fokos melegben. A koncertek mellett a programot szambaiskolák produkciói is színesítették.

Az új év Szamoa és Kiribati csendes-óceáni szigetországokban kezdődött meg leghamarabb, közép-európai idő szerint kedd délelőtt, az első lenyűgöző tűzijátékot azonban Sydneyben tartották.

Tokióban hagyományos buddhista szertartás keretében megszólaltatták a Dzódzsó-dzsi sintó szentély harangját, miközben a közeli Tokio Toweren fehér lámpák gyulladtak fel és felrajzolták a 2014-es dátumot a modern felhőkarcolóra.

Pekingben és a kínai Nagy Falnál, Sanghaj Duna-partján, a Bundon fényjátékkal köszöntötték az újesztendőt. Vuhan városában lefújták a tűzijátékot a városra beborító szmog miatt. Hongkongban is tízezrek gyűltek össze a híres Victoria-kikötőben, hogy megcsodálhassák a közeli Kowloon-félszigetről és a sziget hét felhőkarcolójáról fellőtt tűzijátékot.

A Fülöp-szigeteken több mint 260-an sérültek meg a petárdáktól és az ünnep tiszteletére leadott lövésektől. Az ázsiai országban több természeti katasztrófát hozott a 2013-as év, november 9-én a Haiyan tájfun miatt több mint 6100-an haltak meg közel 1800-an tűntek el.

Indonézia-szerte is köszöntötték az új évet, kivéve Banda Aceh várost, ahol az imámok megtiltották a muzulmánoknak az újévi ünneplést.

Dubajban rekordnak szánt óriási tűzijátékkal fogadták az új év beköszöntét. A 823 magas Burdzs Kalifa tornyot éjfélkor hat percen át világította meg a látványos tűzeső, majd a világ legdrágább luxusszállodájának tartott Burdzs al-Arab szálloda körül világította meg az eget a szikraözön, végül a Pal Dzsumeria mesterséges sziget és The World planiszféra parázslott fel. Négyszáz helyszínről indították a rakétákat 200 technikus közreműködésével. A tűzijátékkal Dubaj be szeretne kerülni a Guinness-rekordok könyvébe.

Százezrek búcsúztatták szakadó esőben az óévet Nagy-Britanniában

Szakadó esőben búcsúztatták százezrek Londonban és más brit nagyvárosokban - az időeltolódás miatt a kontinenstől egy órával lemaradva - az óévet, amelynek két legfontosabb hazai fejleményéről, II. Erzsébet királynő megkoronázásának 60. évfordulójáról és a brit trón legifjabb várományosának világra jöttéről is megemlékezett az ünneplő tömeg.

Londonban becslések szerint 250 ezren nézték a Temze partján és más helyszíneken az esős, szeles időben a 11 perces, igen látványos tűzijátékot, amely a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben éjfelet jelző harangjátékára kezdődött.

A rakétákat immár hagyományos módon a parlamenttel szemközti, 135 méter magas óriáskerék, a London Eye szerkezetéről, valamint a Temzén horgonyzó uszályokról lőtték fel.

A látványosság egyik fő meglepetése az idén az volt, hogy most először - Boris Johnson londoni polgármester szerint az egész világon egyedülálló módon - a tömegnek "több érzékszervre ható" élményben volt része, ugyanis a tűzijátékkal egy időben barackízű műhó, banánízesítésű ehető konfetti, valamint narancsillatú óriásbuborékok hullottak alá azokra, akik a tűzijáték helyszínének közelében találtak helyet maguknak.

A szerdán elbúcsúztatott óévben ünnepelték II. Erzsébet királynő megkoronázásának 60. gyémántjubileumi évfordulóját. Az idén 88 esztendős királynő 1952. február 6., vagyis édesapja, VI. György király halálának napja óta az Egyesült Királyság uralkodója, és trónra lépése után csaknem másfél évvel, 1953. június 2-án tartották koronázási ceremóniáját az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában, a londoni Westminster-apátságban.

II. Erzsébet királynő a nyugati világ legidősebb és leghosszabb ideje regnáló uralkodója, egyben az európai történelem legrégebbi, ma is létező monarchiájának élén áll. Ő a 38. uralkodó, akit a Westminster-apátságban koronáztak meg; az első angol király, akinek fejére a történelmi dokumentumok tanúsága szerint kétséget kizáróan itt helyezték a koronát, I. (Hódító) Vilmos volt, 1066-ban.

Az elbúcsúztatott óév második kiemelkedő eseménye Vilmos cambridge-i herceg és hitvese, Katalin hercegnő első gyermeke, György herceg világra jötte volt. A júliusban született ifjú herceg a dédnagymama - vagyis II. Erzsébet királynő -, valamint az uralkodó elsőszülött fia, Károly trónörökös és Károly elsőszülött fia, Vilmos után majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

A skót fővárosban, Edinburghban 80 ezren vettek részt a világhírű újévköszöntő utcabálon, a Hogmanay-n. Az immáron háromnapos utcabálsorozattá bővült rendezvény globális eseménynek számít, amelyre minden évben többtucatnyi országból érkeznek turisták.

Az idei skóciai újévköszöntőnek különleges jelentőséget ad, hogy ebben az évben tartják a skót függetlenségről kiírt népszavazást, és ha az elszakadást pártolók kerülnek többségbe - bár a közvélemény-kutatások ezt egyelőre nem valószínűsítik -, akkor Skócia két éven belül kiválhat a jelenlegi formájában három évszázada fennálló brit unióból.

David Cameron brit miniszterelnök szerdai újévi üzenetében külön ki is tért a referendumra, és azt üzente a skót népnek, hogy Nagy-Britannia többi nemzete a maradásukat szeretné. Cameron hangsúlyozta, hogy a szeptember 18-ára kiírt népszavazás nem csupán néhány évre szól, hanem örökre megváltoztathatja az országot.

A brit kormányfő hozzátette: ez a legnagyobb horderejű döntés, amelynek meghozatalára a skót népet valaha is felkérték.

Több mint százezren ünnepeltek szilveszterkor az ukrajnai Függetlenség terén

Több mint százezren köszöntötték az újévet szerdára virradó éjjel Kijevben a Függetlenség terén (Majdan tér).

A jelenlévők - akik az ukrajnai ellenzéki pártok vezetőinek felhívására gyűltek össze - az ukrán nemzeti himnuszt énekelték, és transzparenseiken támogatásukról biztosították Kijev európai integrációját.

Az ukrajnai főváros központi tere több mint egy hónapja kormányellenes tüntetések színtere. A megmozdulások az után kezdődtek, hogy Viktor Janukovics államfő és a kormány - orosz nyomásra - elállt az Európai Unió és Ukrajna tervezett társulási megállapodásának aláírásától. A tiltakozások november 21. óta szünet nélkül tartanak.

November 30-ára virradóan rohamrendőrök brutális erőszakkal oszlatták szét a békés, pártsemleges diákok demonstrációját a Függetlenség terén, ami újabb tiltakozóhullámot indított el.

Számos Európa-párti tiltakozó sátrakat vert fel a Függetlenség terén, és november óta ott él.

Szamoán, Sydney-ben, Tokióban és Pekingben már 2014 van

Szamoa és Kiribati csendes-óceáni szigetországokban már megkezdődött az új év. Az ausztráliai Sydney tűzijátéközönnel üdvözölte 2014-et.

A Line-szigetek mintegy 8000 lakója már közép-európai idő szerint 11 órakor átlépett 2014-be. A szigetcsoport nagyobb része Kiribatihoz tartozik. A Line-szigetek névadója, a 180. hosszúsági fok mentén húzódó nemzetközi dátumválasztó vonal régebben kettészelte Kiribatit: nyugati szigetei mindig "le voltak maradva" egy nappal. A dátumválasztót azonban 1995-ben átrajzolták, hogy az országban egyszerre mindenhol ugyanaz a nap lehessen.

Szamoa még csak harmadszor van a világ első újévköszöntői között, mivel 2011-ben került át a dátumválasztó vonal másik oldalára. Szamoa 2011. december 30-át egyszerűen átugrotta. Az egész ország 24 órával előbbre állította az óráját, így azóta nem utolsóként, hanem az elsők között üdvözölheti az új esztendőt. Szamoán a szilveszter ünneplése nyugati stílusú: nagy bálokkal és házibulikkal várták az új évet. A sziget belső vidékein azonban nincs petárdázás és tűzijáték, hanem úgynevezett faga'ofét, kétméteres ágyút készítenek bambuszból, ezt megtöltik kerozinnal, majd meggyújtják. A szomszédok azon vetélkednek, ki tud hangosabbat durrantani.

Sydney kikötőjében mintegy 1,6 millió ember gyűlt össze és kórusban számolta az óév utolsó másodperceit, üdvözölte az új esztendőt. Pontban éjfélkor - közép-európai idő szerint 14 órakor - az ausztrál nagyvárosban szikraözönben ragyogott fel a kikötő hídja, és gigászi tűzijáték kezdődött.

A város minden szilveszterkor rendkívüli ünnepet rendez. Ebben az évben a szervezők hét tonna tűzijátékot lőttek a levegőbe a kikötő hídjáról és a világhírű operaház tetejéről. A sydney-i operaház épületének vitorláiról kilőtt rakétákat kifejezetten erre az alkalomra gyártották, hogy ne tehessenek kárt az épület külső borításában. Több mint egy évtized múltán ez volt az első alkalom, hogy tűzijátékot lőttek fel az operaház vitorláiról.

Az ausztrál metropoliszban úgy becsülték, több mint egymilliárdan nézik otthon, televízión a parádé közvetítését. Az első tűzijátékot már 21 órakor meggyújtották, hogy azok a családok is ízelítőt kapjanak, akiknek kicsi gyerekeik miatt korán le kellett feküdniük.

Tokióban hagyományos buddhista szertartás keretében megszólaltatták a Dzódzsó-dzsi sintó szentély harangját, miközben a közeli Tokio Toweren fehér lámpák gyulladtak fel és felrajzolták a 2014-es dátumot a modern felhőkarcolóra.

Pekingben és a kínai Nagy Falnál, Sanghaj Duna-partján, a Bundon fényjátékkal köszöntötték az újesztendőt. Vuhan városában lefújták a tűzijátékot a városra beborító szmog miatt. Hongkongban is tízezrek gyűltek össze a híres Victoria-kikötőben, hogy megcsodálhassák a közeli Kowloon-félszigetről és a sziget hét felhőkarcolójáról fellőtt tűzijátékot.

A Fülöp-szigeteken több mint 260-an sérültek meg a petárdáktól és az ünnep tiszteletére leadott lövésektől. Az ázsiai országban több természeti katasztrófát hozott a 2013-as év, november 9-én a Haiyan tájfun miatt több mint 6100-an haltak meg közel 1800-an tűntek el. "Sokat anyjukat, apjukat, testvérüket, gyerekeiket vesztették el, elképzelhetjük, hogyan éreznek" – mondta az ünneplőkről Maria Rosario Bactol, a legsúlyosabb pusztítást elszenvedett Taclobanhoz tartozó egyik falu vezetője.

Indonézia-szerte is köszöntötték az új évet, kivéve Banda Aceh várost, ahol az imámok megtiltották a muzulmánoknak az újévi ünneplést.

Dubajban rekordnak szánt óriási tűzijátékkal fogadták az új év beköszöntét. A 823 magas Burdzs Kalifa tornyot éjfélkor hat percen át világította meg a látványos tűzeső, majd a világ legdrágább luxusszállodájának tartott Burdzs al-Arab szálloda körül világította meg az eget a szikraözön, végül a Pal Dzsumeria mesterséges sziget és The World planiszféra parázslott fel. Négyszáz helyszínről indították a rakétákat 200 technikus közreműködésével. A tűzijátékkal Dubaj be szeretne kerülni a Guinness-rekordok könyvébe.

Szamoán, Kiribatiban és Sydney-ben már 2014 van

Szamoa és Kiribati csendes-óceáni szigetországokban már megkezdődött az új év. Az ausztráliai Sydney tűzijátéközönnel üdvözölte 2014-et.

A Line-szigetek mintegy 8000 lakója már közép-európai idő szerint 11 órakor átlépett 2014-be. A szigetcsoport nagyobb része Kiribatihoz tartozik. A Line-szigetek névadója, a 180. hosszúsági fok mentén húzódó nemzetközi dátumválasztó vonal régebben kettészelte Kiribatit: nyugati szigetei mindig "le voltak maradva" egy nappal. A dátumválasztót azonban 1995-ben átrajzolták, hogy az országban egyszerre mindenhol ugyanaz a nap lehessen.

Szamoa még csak harmadszor van a világ első újévköszöntői között, mivel 2011-ben került át a dátumválasztó vonal másik oldalára. Szamoa 2011. december 30-át egyszerűen átugrotta. Az egész ország 24 órával előbbre állította az óráját, így azóta nem utolsóként, hanem az elsők között üdvözölheti az új esztendőt.

Azért döntöttek így, mert az országot szoros kapcsolatok fűzik Ausztráliához és Új-Zélandhoz, ezért abba a dátum- és időzónába szerettek volna tartozni, ahová kereskedelmi partnereik. A váltás előtt Ausztráliában és Új-Zélandon már új munkahét, mikor Szamoán még csak a vasárnap kezdődött, ez pedig megnehezítette az üzleti forgalmat.

Szamoán a szilveszter ünneplése nyugati stílusú: nagy bálokkal és házibulikkal várták az új évet. A sziget belső vidékein azonban nincs petárdázás és tűzijáték, hanem úgynevezett faga'ofét, kétméteres ágyút készítenek bambuszból, ezt megtöltik kerozinnal, majd meggyújtják. A szomszédok azon vetélkednek, ki tud hangosabbat durrantani.

Sydney kikötőjében mintegy 1,6 millió ember gyűlt össze és kórusban számolta az óév utolsó másodperceit, üdvözölte az új esztendőt. Pontban éjfélkor - közép-európai idő szerint 14 órakor - az ausztrál nagyvárosban szikraözönben ragyogott fel a kikötő hídja, és gigászi tűzijáték kezdődött.

A város minden szilveszterkor rendkívüli ünnepet rendez. Ebben az évben a szervezők hét tonna tűzijátékot lőttek a levegőbe a kikötő hídjáról és a világhírű operaház tetejéről. A sydney-i operaház épületének vitorláiról kilőtt rakétákat kifejezetten erre az alkalomra gyártották, hogy ne tehessenek kárt az épület külső borításában. Több mint egy évtized múltán ez volt az első alkalom, hogy tűzijátékot lőttek fel az operaház vitorláiról.

Az ausztrál metropoliszban úgy becsülték, több mint egymilliárdan nézik otthon, televízión a parádé közvetítését. Az első tűzijátékot már 21 órakor meggyújtották, hogy azok a családok is ízelítőt kapjanak, akiknek kicsi gyerekeik miatt korán le kellett feküdniük.

Szamoán és Kiribatiban már 2014 van

Szamoa és Kiribati csendes-óceáni szigetországokban már megkezdődött az új év. Szamoa még csak harmadszor van a világ első újévköszöntői között, mivel 2011-ben került át a dátumválasztó vonal másik oldalára.

A Line-szigetek mintegy 8000 lakója már közép-európai idő szerint 11 órakor átlépett 2014-be. A szigetcsoport nagyobb része Kiribatihoz tartozik.

A Line-szigetek névadója, a 180. hosszúsági fok mentén húzódó nemzetközi dátumválasztó vonal régebben kettészelte Kiribatit: nyugati szigetei mindig "le voltak maradva" egy nappal. A dátumválasztót azonban 1995-ben átrajzolták, hogy az országban egyszerre mindenhol ugyanaz a nap lehessen.

Szamoa 2011. december 30-át egyszerűen átugrotta. Az egész ország 24 órával előbbre állította az óráját, így azóta nem utolsóként, hanem az elsők között üdvözölheti az új esztendőt.

Azért döntöttek így, mert az országot szoros kapcsolatok fűzik Ausztráliához és Új-Zélandhoz, ezért abba a dátum- és időzónába szerettek volna tartozni, ahová kereskedelmi partnereik. A váltás előtt Ausztráliában és Új-Zélandon már új munkahét, mikor Szamoán még csak a vasárnap kezdődött, ez pedig megnehezítette az üzleti forgalmat.

Szamoán a szilveszter ünneplése nyugati stílusú: nagy bálokkal és házibulikkal várták az új évet. A sziget belső vidékein azonban nincs petárdázás és tűzijáték, hanem úgynevezett faga'ofét, kétméteres ágyút készítenek bambuszból, ezt megtöltik kerozinnal, majd meggyújtják. A szomszédok azon vetélkednek, ki tud hangosabbat durrantani.

BUÉK 2014: Szilveszter a nagyvilágban. Fotó: MTI (galéria)

Szilveszter Olaszországban: koncert a Circus Maximuson, csók a Szent Márk téren

Ingyenes szabadtéri könnyűzenei koncertekkel búcsúztatják az óévet Olaszországban, ahol a múzeumokban is lehet szilveszterezni.

A Circus Maximus óriás mezején épített színpadról szól a zene egész éjszaka Rómában. Kizárólag római énekesek és római együttesek lépnek fel. A szilveszteri koncertet a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelemnek szentelik.

Ugyanitt éjfélkor Ignazio Marino római főpolgármester koccint az ünneplőkkel. A Forum Romanum és a Colosseum közötti gyalogosövezetben estétől mutatványosok és zenészek lépnek fel. Éjfélkor tűzijáték ragyogja be a római városközpont egét.

Milánóban a dóm előtti téren tart koncertet az Elio e le storie tese együttes. Szabadtéri koncerttel ünnepelnek Torinóban is, ahol a múzeumok is nyitva tartanak: a kiállításokra éjféli pezsgőbontással várják a látogatókat.

Velencében a Szent Márk téren szól a zene. Éjfélkor a hat éve ismételt hagyomány kel életre: több ezer pár egyszerre ad egymásnak csókot pontban tizenkét órakor.

Riminiben, Nápolyban és a szardíniai Algheróban tengerparti diszkóval ünnepelnek. Teltházat jelentenek az olasz Alpokból is, ahol szilveszterre megteltek a sípályák.

A szokásoshoz képest kedd reggel óta máris kevesebb a petárda robbantás egész Olaszországban, amit a rendőrség megelőző akcióinak tulajdonítanak. Több városban, közöttük Goriziában, Ferrarában és Bolognában be is tiltották a szilveszteri petárdázást.

A felmérések szerint az olaszok hetven százaléka otthon költi el a szilveszteri vacsorát, melyből Itáliában sem hiányzik a lencse.

A Szent Egyed közösség önkéntesei a római utcákon élő hajléktalanokkal töltik az éjszakát. Éjfélkor kétezer embernek osztanak szét meleg ételt, édességet és egy pohár pezsgőt is.

2014 köszöntésére készül a világ!

Az ausztráliai Sydneyben, a világhírű operaházzal és a kikötői híddal a háttérben tartott pazar szilveszter éjféli tűzijátékot délután 14 órától élvezhetik a tévében a közép-európaiak. A kikötővárosban rendezik a földkerekség egyik legnagyobb szilveszteri mulatságát, amelyre 1,6 millió résztvevőt várnak.

A legjobb helyeket már 24 órával korábban elfoglalták a legelszántabb hálózsákos bulizók, akik a legjobb helyről akarják élvezni a páratlan látványosságot. A legszebb panorámát nyújtó helyek egy részére drága belépőjegyet kellett váltani elővételben, de a legjobb helyet akarók gyakran már ide is egy nappal korábban megérkeznek.

A sydneyi tűzijátékra, amelyet akár egymilliárd ember is nézhet a tévében szerte a világon, hét tonna pirotechnikai eszközt szereztek be a szervezők.

Szabadtéri óriásbulival búcsúztatják az óévet, illetve ünneplik az újat egyebek közt Berlinben, Londonban, New Yorkban és Rio de Janeiróban.

A német fővárosban többek közt Heino énekel a Brandenburgi kapunál összegyűlt szilveszterezőknek, Londonban a parlamenttel és a Temze-parti óriáskerékkel a háttérben rendezett tüzijátékra várják a résztvevőket.

Párizsban hagyományosan tilos szilveszterkor tűzijátékot gyújtani, viszont százezrek ünnepelnek önfeledten a tereken és a sugárutakon.

New York leghíresebb terén, a Times Square-en várhatóan idén is több mint egymilliónyian gyűlnek össze az ottani hagyományos szilveszter éjféli szertartásra, egy belülről kivilágított, a fényt 16 millió színáranyalatban megtörő hatalmas kristálygömbnek a magasból való leeresztésére.

Az amerikai nagyvárosban, ugyanezen a téren már szombat óta tart a "búcsúzkodás" az óévtől oly módon, hogy az emberek zúzdába, illetve kukába dobják az elmúlt év rossz emlékeit időző iratokat és egyéb tárgyakat.

A riói Copacabana-strandon rendezik meg idén is a világ egyik legnagyobb szilveszteri partiját 30 fokos hőségben, a zenés és tűzijátékos rendezvényre 2,3 millió embert várnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb óriási gumikacsa pukkant szét

Szemtanúk szerint madarak karmolták meg a Csilungban felállított installáció tetejét. Tovább olvasom