Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Climate Change: Szakcsi Lakatos Béla lemeze amerikai sztárokkal

Climate Change címmel megjelent Szakcsi Lakatos Béla idén tavasszal három amerikai sztárelőadóval közösen rögzített koncertje.
A dzsesszanyag számait az éghajlatváltozás miatt előállt helyzet, a Föld jövője iránti aggodalom ihlette. "Ez már a harmadik koncert CD-m egymás után, és szerintem életem egyik legjobb lemeze. Nagyon megszerettem ezeket az anyagokat, úgy tervezem, a jövőben csak élő felvételeket fogok megjelentetni. Bár nagyobb a kockázat, nem igazán van lehetőség javítani, nem úgy, mint a stúdióban, mégis sokkal jobb a hangulata a koncertalbumoknak" - mondta a zongoraművész, zeneszerző az MTI-nek.

Mint felidézte, a 65. születésnapján, 2008-ban a Művészetek Palotájában három amerikai zenésszel, Chris Potter szaxofonossal, Reginald Veal bőgőssel és Terri Lyne Carrington dobossal adott koncertje tavaly jelent meg, a Budapest Jazz Clubban (BJC) tartott szólóestje pedig 2010-ben.

A Climate Change egy idén áprilisban a BMC-ben adott koncert lenyomata, Szakcsi Lakatos Bélát ezúttal Tim Ries (szaxofon), Robert Hurst (bőgő) és Rudy Royston (dob) egészítette ki.

A Rolling Stones szaxofonosa, Tim Ries az elmúlt néhány évben többször járt Magyarországon, a ritmusszekcióban muzsikáló Robert Hurst bőgős és Rudy Royston dobos olyan nevekkel lép fel rendszeresen, mint Wynton és Branford Marsalis, Diana Krall, Charles Lloyd, Terence Blanchard, Joshua Redman vagy McCoy Tyner.

A kvartett főként az idén 71 éves Szakcsi Lakatos Béla saját szerzeményeit adta elő. "Tim Riesszel már játszottam egyszer, de így együtt négyen ez volt az eddigi egyetlen alkalom. A koncert előtt két nappal érkeztek a többiek Budapestre, kétszer próbáltunk, ennyi volt az előzmény. Mindig szeretem, ha egy lemez apropóját az aktualitás adja, ebben az esetben ez a klímaváltozás, amellyel számolnia kell az emberiségnek. Ahogy a CD papírtokján is olvasható, a mi hozzáállásunkon múlik, milyen jövője lesz a következő generációnak.

A BMC által kiadott CD egyfajta demonstráció is, figyelemfelkeltés" - fejtette ki Szakcsi Lakatos Béla. A célt szolgálja a számok címe is, amelyek között szerepel az Új világ, a Harc a vízért vagy a Hagyd pihenni a Földet. "Általában a zenei hangulat határozza meg, milyen címet adok az egyes kompozícióknak". A koncert CD záródarabja egy 12 perces, több tételből álló felvétel, és ebben szerepel Miles Davis Blue in Green című száma is, a legendás dzsessztrombitás 1959-es Kind of Blue című albumáról.

A kompozíciót Szakcsi az említett BJC-s szólókoncertjén is feldolgozta. "A Blue in Green egyfajta lecsengését adja a lemeznek, a megtisztulást, a lenyugvást". A zongorista 2010-ben indította Climate Change elnevezésű művészi vállalkozását, amely zenéjét tekintve azt vizsgálja, miként lehet mai magyar improvizatív zeneművészként és zeneszerzőként megragadni és továbbvinni az előző század magyar zenei örökségét, a Kárpát-medencei hangszeres népzene hagyatékát Bartókon, Kodályon, Kurtágon keresztül.

Szakcsi Lakatos Béla a Climate Change-et korábban Dresch Mihállyal (szaxofon), Szandai Mátyással (bőgő) és Balázs Elemérrel (dob) játszotta. "Lehet, hogy a jövőben is megtartom a Climate Change nevet a munkáimhoz. Volt már hasonló a dzsessz történetében, gondoljon a Weather Report zenekarra" - mondta végül nevetve Szakcsi Lakatos Béla az MTI-nek, a legendás basszusgitáros, Jaco Pastorius egykori fúziós dzsessz formációjára, az "Időjárás-jelentésre" célozva. Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongorista és zeneszerző a magyar dzsessz egyik legnagyobb alakja, aki idén a Nemzet Művésze díjat is kiérdemelte.

1957-től koncertezik különböző formációkkal és szólóban, 1970-ben tagja volt Pege Aladár kvartettjének, 1972 és 1976 között a Rákfogóban, később a Saturnusban, majd a Hungarian Jazz Quartetben játszott. A dzsesszt a komolyzenével, a népzenével és a cigányzenével ötvözve megteremtette a gipsy-jazzt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevonják a Totál szívás tévésorozat gyűjthető figuráit

A Totál szívás (Breaking Bad) tévésorozat szereplőiről mintázott négyféle gyűjthető babát bevonja a… Tovább olvasom