Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Csak az indulhat a választásokon, akinek van otthon vécéje

Legalábbis Bihar indiai államban. A szigorítás célja, hogy javítsák a higiéniai viszonyokat.
A tartományi parlament szerdán döntött arról, hogy a 2016-os választásokon indulni kívánó jelölteknek igazolniuk kell, hogy otthonukban van mellékhelyiség. Bihar a második indiai állam Gudzsarát után, amely ilyen törvényt hoz a jövő évi helyhatósági választások előtt.

A szigorítás célja, hogy javítsa a higiéniai viszonyokat, gátat vetve a számos betegséget okozó nyílt székelés gyakorlatának - magyarázta Bihar illetékes tartományi minisztere, Binod Praszad Jadav, aki szerint a jelöltek nagy száma miatt a döntés valódi vécéépítési boomhoz fog vezetni, amelynek pozitív társadalmi hatása lesz.

"Hogyan kérheted az embereket arra, hogy építsenek mellékhelyiséget, ha neked magadnak sincs" - tette fel a kérdést.

A WaterAid nevű jótékonysági szervezet adatai szerint India 1,2 milliárd lakosának jelenleg kevesebb mint egyharmada használ vécét, és évente több mint 186 ezer öt év alatti gyerek hal meg hasmenéses betegségekben, amelyeket a nem tiszta víz és a rossz higiéniai körülmények okoznak. Egy tavaly májusi ENSZ-jelentés szerint India lakosságának fele még mindig a szabadban végzi el a dolgát.

Narendra Modi kormánya a prioritások közé emelte a mellékhelyiség-építést, és elkötelezte magát amellett, hogy 2019-re minden háztartásban legyen vécé.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglepetés ceremónián ment férjhez Jennifer Aniston

A 46 éves színésznő és Justin Theroux 2008-ban találkoztak, és 2012-ben jelentették be… Tovább olvasom