Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Csaknem 120 ezer fontért kelt el a Titanicon a katasztrófa estéjén írott levél

A soha fel nem adott levelet a brit Esther Hart, a Titanic egyik túlélője írta 1912. április 14-én este édesanyjának.
Csaknem 120 ezer fontért (45 millió forintért) kelt el a hétvégén egy angliai árverésen az a levél, amelyet a katasztrófa egyik túlélője írt néhány órával a Titanic jéghegynek ütközése előtt.

A nyugat-angliai Devizesben szombaton megrendezett aukción a kézzel írott levélért, amely egy gyűjtő tulajdonában volt, egy tengeren túli licitáló telefonon ajánlotta a legmagasabb árat, 119 ezer fontot - közölte Andrew Aldrige, az árverési ház vezetője.


A soha fel nem adott levelet a brit Esther Hart, a Titanic egyik túlélője írta 1912. április 14-én este, röviddel az előtt, hogy az óceánjáró 23 óra 40 perckor jéghegynek ütközött, másnap 2 óra 20 perckor pedig elsüllyedt.
A White Line Star hajótársaság fejléces papírjára íródott levél szerzője egyebek közt arról számol be édesanyjának, hogy tengeri beteg, ezért sem enni, sem inni nem tud, hétéves kislánya, Eva azonban jól van, és majd fellép egy koncerten, amelyet másnap este adnak a fedélzeten. A kislány egy utóiratot biggyesztett a levélhez: "Nagy szeretettel, mindenkit csókol Eva".

Esther Hart és lánya túlélte a katasztrófát, férje, Benjamin Hart azonban további több mint 1500 utassal együtt odaveszett. 1996-ban bekövetkezett haláláig Eva Hart számított a Titanic egyik legismertebb túlélőjének. Eva úgy mesélte, hogy a levelet apja kabátja zsebében találta meg édesanyja a megmenekülésük után.


A Titanicról származó relikviák árverésére specializálódott Aldrige szerint nem szűnő érdeklődés övezi a legendás hajót és egykori utasait. "A hajón a társadalom mikrokozmosza gyűlt össze. Minden férfinak, nőnek és gyereknek, aki ott utazott, megvan a maga története, tehát több mint 2200 egyedi történet csatlakozik a hajó sorsához" - fogalmazott Aldridge hozzáfűzve, hogy "a Titanic szinte minden elképzelhető emberi érzelmet magában foglalt".

A különleges levél értékét eredetileg százezer fontra (38 millió forintra) becsülték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új okostelefon-alkalmazás segíti az eltűnt személyek felkutatását

A fejlesztés a Telenor és a Magyar Vöröskereszt stratégiai együttműködése révén jött létre. Tovább olvasom