Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Csökkentek a PC-eladások az első negyedévben

A fogyasztói kereslet egyre inkább a táblagépek felé fordul.
Az egyre inkább a táblagépek felé forduló fogyasztói kereslet, illetve a vállalatok visszatartott beruházásai miatt a személyi számítógépek (PC) eladása 20,2 százalékkal esett vissza az első negyedévben a 2012-es hasonló időszakhoz képest az európai, a közel-keleti és az afrikai (EMEA) térségben - írta az amerikai IDC piackutató vállalat elemzésében.

A PC volt és marad is a legfontosabb számítástechnikai eszköz

Minden ellenkező híreszteléssel szemben a személyi számítógép (PC) nem halott, a számítástechnikai eszközhasználat és az internetelérés túlnyomó része továbbra is ezeken az eszközökön történik - írta a TechCrunch számítástechnikai hírportál vasárnap.

A számítástechnikai piackutató vállalatok, például a Gartner és az IDC által közzétett, a PC-eladások csökkenését mutató adatokból levont elemzői következtetések általában túlzóak és tévesek, mivel figyelmen kívül hagynak egy lényeges szempontot, a gépek élettartamának növekedését - olvasható az oldalon.

A személyi számítógép technológiája mostanra mind formavilágában, mind műszaki paramétereiben kiforrottá vált. Egy 4-6 évvel ezelőtt gyártott PC jelenleg is tökéletesen megfelel az átlagos felhasználói igényeknek mind a kapacitás, mind a sebesség tekintetében - vélekedik a TechCrunch.

A felhasználók túlnyomó többségének a személyi számítógép az elsőszámú és legfontosabb számítástechnikai eszköze. Ma 1,5-1,7 milliárd ilyen eszközt használnak, 92 százalékuk Windows operációs rendszert futtat. Az összes létező számítástechnikai eszközön - beleértve az okostelefonokat és táblagépeket is - töltött idő több mint 70 százaléka a PC-kre esik. Az internetes forgalom 80 százalékát is ilyen számítógépek generálják. A felhasználóknak 74 százaléka a személyi számítógépet veszi igénybe leggyakrabban az internet elérésére - olvasható a honlapon.

Az EMEA térségben az első negyedévben 21,8 millió személyi számítógépet értékesítettek, míg egy évvel korábban 27,3 milliót. Hordozható kivitelű személyi számítógépekből az idén 13,6 millió darabot adtak el, 20,6 százalékkal kevesebbet mint tavaly, asztali készülékekből pedig 8,3 milliót, 19,6 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban.

"Miközben a személyiszámítógép-eladások csökkennek, a személyes használatú számítástechnikai eszközök bővülő termékpalettája és az egy személyre jutó eszközök számának növekedése a számítástechnikai eszközökre fordított összes kiadások 15 százalékos növekedését vonta maga után 2012-ben. Az idei első negyedévben is kétszámjegyű százalékos növekedésre lehet számítani" - mondta Chrystelle Labesque, EMEA Personal Computing kutatásvezető az IDC-nél.

A nyugat-európai személyiszámítógép-eladások az idei első negyedévben sorban a harmadik negyedévben mutattak visszaesést, 22,3 százalékosat.

Kelet- és Közép-Európában (CEE), a Közel-Keleten és Afrikában az értékesítések 17,5 százalékkal csökkentek, az eladott eszközök összesen valamivel több mint 10 millió példányra estek az idei első negyedévben. Ezen belül a CEE térség 20,8 százalékos visszaesést szenvedett el, a Közel-Keleten és Afrikában viszont csak 14 százalékkal csökkentek az eladások.

"Átalakulóban van a személyi számítógépek piaca. A választék manapság nagyobb mint valaha, legyen szó akár kiviteli formáról vagy operációs rendszerekről. Az olyan új technológiák mint az érintőképernyő és az ultrabook kivitel már felkeltették a vásárlói érdeklődést és viszonylag nagy forgalmat generálnak, de a magas ár még mindig inkább meglévő készülékeik megtartására és kivárásra készteti a lakossági és vállalati vásárlókat egyaránt. Míg a lakossági szegmensben a dizájn, a márka, az elérhető alkalmazások és az ár egyaránt döntési tényezőnek tekinthető, a vállalati szektor egyelőre még óvatosan mérlegeli a meglévő opciókat" - mondta Chrystelle Labesque.

A számítógép gyártók rangsorában a Hewlett-Packard megőrizte vezető szerepét, bár 4,039 millió készülék eladása után részesedése 21,7 százalékról 18,5 százalékra csökkent az idei első negyedévben. A második helyen 2,595 millió készülék eladásával a Lenovo áll, 8,5 százalékról 11,9 százalékra megemelkedett piaci részesedéssel.

Az Acer csoport 2,374 millió készüléket értékesített az EMEA-térségben az első negyedévben, részesedése 12,5 százalékról 10,9 százalékra csökkent. A Dell részesedése 9,8 százalékról 10,2 százalékra emelkedett 2,228 millió személyi számítógép eladásának köszönhetően, ami a negyedik helyet biztosította számára az eladási rangsorban.

Az ASUS 1,712 millió készüléket értékesített, részesedése pedig 8,6 százalékról 7,9 százalékra csökkent.

A többi számítógépgyártó együttesen 8,869 millió készüléket értékesített az idei első negyedévben az EMEA-térségben, részesedésük ezzel a 2012 első negyedévi 38,9 százalékról 40,6 százalékra emelkedett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elárulta titkát Rebel Wilson

Súlyos titkot cipelt magával Rebel Wilson, a nem éppen anorexiás alkatú ausztrál színésznő, de most… Tovább olvasom