Délmagyar logó

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 24°C | 33°C Még több cikk.

Csúcstechnológiával nyerik ki a gyógynövények hatóanyagait Bikácson

Kozmetikumok és növényi gyógyszerek alapanyaga, fűszernövények kivonata készül biotechnológiával a Tolna megyei Bikácson, a cég több százmillió forintos árbevételt vár az idén.
A kutatások több mint tíz éve kezdődtek, a bikácsi telephely létrehozása is több évre tekint vissza, a gyártást és kutatást végző Herb Extract Factory Kft. 2013-ban alakult - számolt be az MTI-nek Dulovics Edit kutatási és termékfejlesztési, illetve üzemvezető. Hozzátette, hatvanhétféle növény hatóanyagait nyerik ki. Oldószerként cseppfolyósított szén-dioxidot alkalmaznak, az eljáráshoz általuk használt berendezés az egyetlen az országban.

A Tolna megyei Bikácsot azért választották, mert a Mezőföld ezen része kiválóan alkalmas gyógynövénytermesztésre, aminek hagyománya is van a környéken. A szomszédos nagydorogi önkormányzat koordinálásával a termesztést is ösztönzik. 2013-ban majoranna és macskagyökér, idén már több növényfajta termesztése folyik a környező településeken.

A szén-dioxid nem oldja ki a műtrágyavegyületeket, nehézfémeket, ezért bioeljárás – hangsúlyozta Dulovics Edit. Hozzáfűzte, a hagyományos eljárásoknál sokkal nagyobb koncentrációt – akár 20-50-szerest – tudnak elérni, amit analitikai vizsgálatok bizonyítanak.

A Bikácson nyert extraktumok, azaz kivonatok fűszer- és kozmetikai ipar, valamint a növényi gyógyszergyártás alapanyagául szolgálnak.

Előkészített szerződéseink vannak gyártókkal, forgalmazókkal, ezek alapján 2014-ben 300 millió forintos bevétellel számolnak – tájékoztatott Dulovics Edit. A kivonatokat belföldön és külföldön is értékesítik.

A bikácsi feldolgozóban kutatási program is zajlik a Pécsi Tudományegyetemmel közösen. A vöröszőlőfajták héjából kinyerhető rezveratrol kivonási paramétereinek optimalizásán dolgoznak. A világon elsőként a Pécsi Tudományegyetemen tesztelték a vörös szőlőfajták magjában és héjában található, rezveratrol nevű hatóanyag élettani hatását, a kísérlet pedig egyértelműen pozitív eredményt hozott.

A bikácsi üzem vezetője azt mondta, hogy a rezveratrolt hungarikummá szeretnénk nyilvánítani, az ehhez szükséges lépéseket már megtették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esti felismerősdi - Ki van a képen?

Nyeremény nélküli játékra hívjuk olvasóinkat! Katt a cikkre, ha kíváncsi a részletekre! Tovább olvasom