Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

D. Nagy Lajos közgazdászból lett rockzenész

Jövőre harmincéves a Bikini együttes: idén is új lemezzel jelentkeztek, és végigkoncertezik a nyarat. A turnézásnak köszönhető, hogy folyamatosan aktuálisak tudnak maradni, vallja D. Nagy Lajos, a zenekar énekese: beszélgetnek az emberekkel. A koncertekre sokszor a családja is elkíséri, a téli időszakban pedig van ideje „főállású apukáskodni".
– Jövőre harmincéves lesz a zenekar, és idén is új nagylemezt adtak ki: minek köszönhető, hogy aktuálisak tudnak maradni?
– Mivel egyfolytában koncertezünk, az emberek között vagyunk. Járjuk az országot, beszélgetünk – nagyon érzékeny vevőkészülékek vagyunk. Megérezzük az emberek örömét, szomorúságát, és ezek megjelennek a dalainkban. Sokan ráismernek a saját érzéseikre, gondolataikra, ha ők nem is tudják ennyire jól kifejezni.

– Nyárra zsúfolt a koncertnaptárjuk. A koncertezést vagy a stúdiós munkát élvezik jobban?
– A koncertezés élvezetesebb, mert a zenész a lemezen rabszolga. Ahányszor felteszik az albumot, mindig ugyanazt fogja játszani. Minden koncert picit mindig más, kicsit másképp játszunk egy-egy számot, felcserélek egy-egy szót, tudjuk alakítgatni a zenét, a szöveget. Egyrészt ez szabadság, másrészt a koncerten rögtön reakciót kapunk a közönségtől, tetszik-e, amit játszunk.

– Milyen az új lemez fogadtatása?
– Amikor megjelent az Elveszett illúziók, Debrecenben volt az első lemezbemutató koncertünk, és az emberek három-négy nappal a megjelenés után már énekelték az új dalokat. Ilyen eddig soha nem volt.

– A honlapjukon láttuk: élénk élet zajlik a fórumon, és a zenekartagok válaszolnak is a rajongók kérdéseire. Huszonöt éve még levelet írhattak, legfeljebb telefonálhattak volna önöknek – előnyös kapcsolattartás szempontjából az internet?
– Mindenképpen előnyös, sőt nagyon-nagyon fontos. Ahol csak magyarok élnek, New Yorktól Kolozsvárig, mindenhonnan írnak. Így közvetlenül tudjuk tartani a kapcsolatot velük is, és koncertek után rögtön írják az emberek, mi tetszett, mit hiányoltak.

– Huszonkilenc év alatt rengeteg dolog változott. Gondolom, így van ez a zenei életben is...
– Szinte már semmi nem ugyanaz, mint régen. Mások a zenei irányzatok, más a közönség, a zenehallgatási módszerek. Amikor zenélni kezdtünk, még magnetofonon hallgatták a számainkat, ma olyan profi lejátszókat használnak, amelyek megkövetelik, hogy nagyon jó hangzású legyen a lemez. Megváltozott a világ körülöttünk, a koncertezési lehetőségek, minden.

D. Nagy Lajos: Nagyon erős vevőkészülék vagyunk. Fotó: DM/DV
D. Nagy Lajos: Nagyon erős vevőkészülék vagyunk.
Fotó: DM/DV

– Jó vagy rossz irányba?
– Én optimista ember vagyok, úgy gondolom, valahol mindig egy kicsit jobb felé mennek a dolgok, de időnként nagyon rossz irányba is mozdulnak. Nagyon drágák például a könyvek, lemezek, koncertbelépők, egy átlagos fizetéshez mérve. Örülnék, ha a kulturális termékekre nem vetnének ki adót, sokkal több könyvet, albumot vennének az emberek, közelebb kerülhetnének a kultúrához.

– A koncertnaptár alapján nincs túl sok üresjárat, de azért megkérdezzük: mivel tölti a szabadidejét?
– Olvasok, vezetés közben zenét hallgatok: nem rádiót, a lemezeket úgy válogatom össze, ahogy én hallgatni szeretném. A családdal kirándulok – a gyermekeim és én is igénylem, hogy sokat legyen együtt a család.

– Nem nehéz összeegyeztetni a családi életet a rock and roll életformával, a turnézással?
– Április végén indul a szabadtéri szezon, és szeptember végéig tart. Ebben az időszakban mi lejátsszuk az egész évi koncertmennyiséget. Utána legalább egy hónapig alszunk, hogy kipihenjük magunkat, aztán télen következik a stúdiómunka. A téli időszakban tudok főállású apuka lenni, iskolába vinni a gyerekeket, tanulni velük. Nyáron pedig rockzenész vagyok, de a család sokszor elkísér a koncertekre.

– Örülne, ha a gyerekek is rockzenésznek állnának?
– Az a véleményem, hogy mindenkinek magának kell megtalálnia a saját boldogságát, nem tudok semmit rájuk erőltetni. Én például közgazdásznak tanultam, mégsem lett belőlem gazdasági elemző vagy tőzsdeügynök, mert a szívem mindig a zenéhez húzott. Ha valakire valamit ráerőltetnek, és azt nem szereti végezni, soha nem lesz boldog. Fontos, hogy olyan hivatást válasszunk, amit szeretünk.

– Majd három évtizede turnéznak, melyik koncert volt eddig a legemlékezetesebb?
– Sok emlékezetes koncertünk volt, de talán a temesvári 1990 februárjában. Egy rockzenésznek ritkán adatik meg, hogy olyan közel kerüljön a történelemhez, mint mi tettük akkor. Mi voltunk az első zenekar, amely bement a forradalom sújtotta városba. Még látszott a falakon a vér, a golyónyomok, a ravatalozókban összeégett halottak, összekötözött kezekkel... olyan dolgokat láttunk, amiket nem lehet elfelejteni. Meggyötört embereknek zenéltünk.

Feloszlottak, de újra összeálltak

A Bikini 1982-ben alakult Németh Alajos (Lojzi) ötletéből, amihez sikerült megnyernie Nagy Feró énekest (az akkor szünetelő Beatrice frontemberét). Feró helyét 1985-ben vette át D. Nagy Lajos, aki 1978-ban kezdte zenei pályafutását a Rolls Frakcióban. A Bikini a nyolcvanas évek végére elismert, sokat koncertező zenekarrá vált, 1990. február 24-én és 25-én tartott két telt házas koncertet a temesvári Olimpiai Csarnokban. Ez volt az 1989-es események után az első nagyobb szabású szabad rockkoncert a térségben. 1992-ben megszűnt a zenekar, majd 1997-ben újra összeállt egy arénabeli koncertre, a következő évtől koncerteztek újra együtt. Szövegeikben továbbra is társadalmi kérdésekkel foglalkoznak, albumaik száma már húsz fölött jár. D. Nagy Lajos a Bikini 1992-es feloszlása után két önálló lemezt is kiadott (Monokini, Az idő foglyai), és a A D. Nagy és a Frakció együttessel is készített két albumot. Nős, három gyermeke van: Daniella 15, ikrei, Loretta és Bálint 12 évesek. A kislány DJ szeretne lenni, a fiú dobolni tanul, olykor apját is kisegíti egy-egy fellépésen.

Olvasóink írták

  • 2. tcs 2011. június 12. 11:20
    „Sepsiszentgyorgyon nagyobb sztarok, mint a Metallica. En voltam ott par evvel ezelott egy szabadteri koncerten az eszmeletlen jo volt.”
  • 1. Edina18 2011. június 12. 07:22
    „2011. 06. 19. 20h ÉLŐ INGYENES BIKINI KONCERT NAGYSZÉNÁSON, A RENDEZVÉNYPARKBAN! Gyertek el minél többen! A koncert után tűzijáték! Egész nap fellépők szórakoztatják a kedves vendégeket! Biztonságos parkolási feltételekkel, Étellel-itallal, kulturált szórakozási lehetőséggel várunk mindenkit, Nagyszénáson a falunapi program keretében! (x)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma még másképp értelmeznek egy filmet, ha nő a főszereplő

Nyert a filmszemlén, és a közönségdíjat is megkapta Kocsis Ágnes második nagyjátékfilmje, a Pál Adrienn. Tovább olvasom