Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Daganatos sejteket alakítottak át immunsejtekké

Daganatos sejteket alakítottak át immunsejtekké a Stanford Egyetem tudósai, a felfedezés révén távlatilag alternatív terápiát dolgozhatnak ki az egyik legagresszívabb leukémiaféleség kezelésére.
A kutatást ismertető tanulmányt az Amerikai Tudományos Akadémia folyóirata, a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) tette közzé.

"Az úgynevezett B-sejtes akut limfoid leukémia, különösen a Philadelphia-kormoszómának nevezett génmutáció megléte esetén a vérrák rendkívül agresszív formája, amelynél igen rosszak a betegek életkilátásai" - hangsúlyozta a kutatásokat irányító Ravi Majeti professzor, a tanulmány vezető szerzője.

Mint kiemelte, a felfedezés majdhogynem a véletlennek köszönhető. "Próbáltuk életben tartani a tumorsejt-tenyészeteket különböző tápszerek és növekedési faktorok adagolásával" - ismertette az előzményeket a professzor.

A kutatócsoport egyik tagja a tenyészetet mikroszkóp alatt tanulmányozva figyelt fel arra, hogy némely sejt makrofággá (falósejtté) alakult át. Az okokat elemezve a tudósnak egy korábban olvasott tanulmány jutott eszébe, miszerint az egereknél a B-limfociták előalakjai makrofágokká alakulnak át a gének átírását segítő fehérjék (transzkripciós faktorok) hatására. Ennek alapján a kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a daganatos sejtek átalakulását a meghatározott DNS-szakaszokhoz kötődő "fehérjekoktél" idézte elő.

A leukémiás sejtek nemcsak olyan fehérvérsejtekké alakultak, amelyeknek az immunrendszerben a kórokozók megsemmisítése a feladata. Kémiai "lenyomatuk" alapján kinyomozzák és kiiktatják a daganatos sejteket is.

Más daganatellenes kezelések, így a kemoterápia is arra ösztönzi az immunrendszert, hogy vegye fel a harcot a daganatos sejtekkel, ám mint Ravi Majeti rámutatott, a Stanford Egyetem kutatói megtalálták a módját, hogy a gyilkos sejteket gyógyító sejtekké változtassák át.

A daganatos sejtek átprogramozása a leukémia gyógyításában kínál új utakat, de a specifikus gyógyszerek kifejlesztése még hosszú éveket vesz majd igénybe.

"Mindeddig csupán sejttenyészetekkel végeztünk kísérleteket. A továbbiakban állatmodelleken végzünk kutatásokat, és csupán ezek sikeressége alapján tervezhetjük távlatilag a klinikai vizsgálatokat" - vázolta a projektet Ravi Majeti.

Mieloid és limfoid leukémiát különböztetnek meg attól függően, hogy a vérképzőszervek rosszindulatú daganatos betegsége a csontvelőből, vagy a nyirokcsomókból indul-e ki. A felszaporodó sejttípus alapján a limfoid leukémia lehet T- és B-sejtes. (A T-sejtek felelnek a sejtes immunitásért, a kórokozóhoz tapadva pusztítják el a betolakodókat, B-sejtek pedig a fajtaspecifikus ellenanyagokat termelik.)

Philadelphia-kromoszóma egy abnormálisan kicsi kromoszóma, a rendellenességet a 9-es és a 22-es kromoszóma egy-egy szakaszának helycseréje okozza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átalakulóban a tévézési szokások

Az online elérhető tartalmak és az okoseszközök véget vetnek a hagyományos tévézés aranykorának - derül ki egy felmérésből. Tovább olvasom