Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Damien Hirst önéletrajzában leleplezi a művészvilágot

A Penguin Books kiadó azt ígérte, hogy a művész memoárjait "radikális" stílusban nyomják ki, a könyv megírásával James Fox újságírót bízta meg.
Készülő önéletírásában a modern brit művészeti világról rántja le a leplet Damien Hirst - adta hírül a BBC News.

A szerény sorból származó Hirst manapság az Egyesült Királyság leggazdagabb élő művésze, a The Sunday Times szerint 215 millió font (közel nyolcvan milliárd forint) vagyona van.

A Penguin Books kiadó azt ígérte, hogy a művész memoárjait "radikális" stílusban nyomják ki, a könyv megírásával James Fox újságírót bízta meg. Fox jegyezte a Rolling Stones gitárosa, Keith Richards memoárját, és ő írta azt az 1941-es híres kenyai gyilkossági esetről szóló könyvet, amelyből az Úri passziók című film készült 1987-ben.


Hirst alapító tagja volt a Fiatal Brit Művészek (YBA) mozgalmának, amelyben számos más alkotó mellett Tracey Emin, Sarah Lucas és Mark Wallinger is szerephez jutott. Legtöbbjük a nyolcvanas évek végén a londoni Goldsmith College diákja volt. Első fontosabb kiállításukat egy raktárépületben rendezték meg. A tárlat sok tekintélyes gyűjtőt vonzott, Charles Saatchi is megnézte, aki később Hirst egyik legnagyobb támogatója lett.

Hirst munkái - amelyek között fröcskölt képek és formaldehidben tartósított birka vagy cápa is akad - rendre sokkoló hatásúak.

A műveiből 2008-ban rendezett árverésen azonban rekord összegért, 111 millió fontért keltek el az alkotások.

"Meglehetősen rossz környezetben nőtt fel az anyjával. Ő és bandája, akik közül sokan csatlakoztak a YBA-hoz, idejük felét betöréssel, lopással és egyéb bűncselekmények elkövetésével töltötték, a maradék időben pedig már egészen fiatal koruktól kiélték a művészet iránti szenvedélyüket" - fogalmazott Fox.

Az író elmondta, hogy nagyon megragadta Hirst rettenthetetlensége, hogy semmit sem tart elképzelhetetlennek, hogy minden szabályt áthág, ami nagy részben az egykori hátteréből fakad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordáron kelt el ´a legkiválóbb jádeékszer a világon´

A Hutton-Mdivani-nyakláncként ismert ékszer sötétzöld köveinek átmérője 15,4 és 19,2 milliméter… Tovább olvasom