Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Educatio-felmérés: a frissdiplomások közül a férfiaknak van nagyobb esélyük a sikeres karrierre

A felmérés szerint a Magyarországon foglalkoztatott frissdiplomások között a férfiak átlagosan havi 45 ezer forinttal keresnek többet a diplomás nőknél.
A frissdiplomások közül a férfiaknak és a jó családi háttérrel rendelkezőknek van a legnagyobb esélyük arra, hogy sikeres karriert fussanak be - ez derül ki az Educatio Nonprofit Kft. tanulmányából, amelynek összegzését az MTI-hez is eljuttatták.

Tavaly tavasszal 32 felsőoktatási intézmény gyűjtött adatokat a 2007-ben, 2009-ben, illetve 2011-ben abszolutóriumot szerző végzettjeiről. Az egyetemek és főiskolák összesen csaknem 25 ezer frissdiplomást kérdeztek meg munkaerő-piaci tapasztalataikról. Ezekből az információkból áll össze a diplomás pályakövetési rendszer adatbázisa, amelynek feldolgozásából készült a Frissdiplomások 2012 című, most publikált tanulmány.

A felmérés szerint a Magyarországon foglalkoztatott frissdiplomások között a férfiak átlagosan havi 45 ezer forinttal keresnek többet a diplomás nőknél. Az összes foglalkoztatottat figyelembe véve ez a jövedelmi különbség tovább szélesedik. A különbség megmutatkozik a munkakeresés időtartamában és a vezető beosztásba kerülés arányát nézve is - mindhárom szempontból a férfiaknak kedvez a statisztika.

A tanulmányból az derül ki, hogy a jobban képzett szülők gyermekei frissdiplomásként többet keresnek. A legfeljebb 8 általános iskolai osztályt vagy szakmunkásképzőt végzett apák gyermekeinek fizetése diplomás pályakezdőként 160 ezer forint alatt marad, míg az egyetemi végzettségű szülők esetében átlagosan több mint 207 ezer forintot keres a frissdiplomás.

A család anyagi helyzete is tükröződik a frissdiplomások kereseti mutatóiban. A kedvezőbb anyagi helyzetű családokból származók ugyanis később a munkaerőpiacon magasabb saját jövedelemről számolnak be.

Azok a frissdiplomások is többet keresnek, akik felsőfokú tanulmányaik alatt részt vettek nemzetközi képzésben. A külföldi tanulás egyik feltétele a családi háttértámogatás, ahhoz az esetek egyharmadában a család anyagi erőforrásainak mozgósítására is szükség volt - írták.

A férfi és női frissdiplomások között éles a határvonal nemcsak a minden egyes szakterületen belüli átlagjövedelmek tekintetében, hanem a munkaerő-piaci átmenet és a korai karrierút szempontjából is. A frissdiplomás férfiak hamarabb találnak munkát, mint a nők; átlagosan 3,6 hónap alatt sikerül elhelyezkedniük, míg az azonos végzettségű nőknek ez valamivel több mint négy hónapjukba telik - olvasható az anyagban.

Kitértek arra is: a nem szakterületen végzett munka nagyobb mértékben jellemzi a női diplomásokat, a végzés utáni években 23,5 százalékuknak nem sikerült ugyanis a végzettségével egybevágó munkát találnia, a férfiak esetében ez az arány 19 százalék. Az is erősíti a különbségeket, hogy a nők diplomájuk ellenére nagyobb arányban végeznek olyan munkát, amely nem igényel felsőfokú végzettséget, ez 20 százalékukra jellemző, a férfiaknál ez az arány 15 százalék.

Olvasóink írták

 • 7. kormoska 2013. június 19. 11:04
  „Ez így nem igaz!
  A nőnek is legalább ugyanolyan esélyük van....,persze csak ha tudják,hogy hogyan és mire kell(rá)helyezkedni.”
 • 6. Roland1000 2013. június 15. 22:11
  „Macs! UGYANAZÉRT A MUNKÁÉRT A NŐ SOKKAL KEVESEBB FIZETÉST KAP!!!! UGYANAZÉRT!!!!! VAGY ESETLEG JOBBÉRT, PRECÍZEBBÉRT. Érted? Most csak az alapmelót veszem. Azt, amit munkaidőben - nem túlórában - el kell végezni.

  És már miért ne lehetne a nőkre számítani a túlórázásban? Jaj, dehogynem! És már bocsánat, de azért a nőket kell büntetni, mert van nekik otthon egy második műszak is, amikor körbeugrálják az utódokat és urukat, parancsolójukat, aki mára már egyáltalán nem tudja azt biztosítani számukra, hogy otthon maradhassanak, ámde annyit várnak tőlük, mintha otthon lehetnének...

  Fenntartom az álláspontomat, hogy a nők ki vannak zsákmányolva ebben a világban, ahogy rengeteg gyerek is...”
 • 5. kontrapista 2013. június 15. 12:41
  „2.x_y
  A magadhoz hasonló bús-magyarokra ez a "rendelet " nem vonatkozik, ez a faj minél előbb pusztul ki, annál jobb !”
 • 4. Ferrer 2013. június 15. 11:33
  „Helyes. Tulajdonképp a munkanélküliség is megszűnne, ha a nők nem lennének rákényszerülve, hogy dolgozzanak. A karrierista libákról meg ne beszéljünk.”
 • 3. macs 2013. június 15. 10:52
  „Úgy tűnik egyesek megtalálták a kanálban a mélyedést. :-D
  A nők a férfiakhoz viszonyítva eddig is és most is alacsonyabb fizetést kaptak/kapnak. Sőt egyes területek az alacsony jövedelmek miatt kvázi elnőiesedtek. Ez amolyan tradíció. Miért? Talán azért, mert még ma is sokan úgy vélik a gyermeknevelés és a háztartás vezetése a nők feladata. Általános társadalmi elvárás, hogy a gyereket az oviból, suliból az anyuka hozza el, tehát legkésőbb 4 óra tájt el kell menjen a munkahelyéről, így ha túlórázni kell, rá nem igazán számíthatnak. Amikor a kicsi beteg az a természetes, ha a mamája marad otthon vele. És folytathatnám még a sort. Csoda, hogy a munkáltatók úgy vélik nem igazán számíthatnak a női munkavállalóra, és ez sajnos meglátszik a bérezésükön is.
  A nők karrierjét sok esetben hátráltatja, hogy gyereket szülnek, mert így évekre kiesnek a munkából, és ez a későbbi bérezésükön is meglátszik.
  Sokan azt mondják, hogy több gyereket kéne vállalni, hát ahhoz az egész rendszert át kéne szervezni, és a társadalmi tradíciókat is felül kéne vizsgálni, sőt szét kéne nézni a világban, hogyan oldották meg eredményesen ezeket a problémát mások.”
 • 2. X_Y 2013. június 15. 10:45
  „Pártunk és Kúrmányunk álláspontja szerint a nő helye a konyhában, feladata a sorozatos gyerekszülés....”
 • 1. Roland1000 2013. június 15. 07:59
  „Szerintem ez így korrekt. Ha egy gyenge nő többet és jobban dolgozik, mint egy erős férfi, akkor is több fizetés jár a férfinak, mert ő a teremtés csodája. Csoda, hogy nem szégyellte még el magát...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hangárnak csapódott egy kisrepülő - videó

A baleset Kaliforniában történt. A fedélzeten tartózkodó három ember közül nem sérült meg senki. Tovább olvasom