Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Egyházat alapítottak a fájlmegosztás hívei

A Másolás Egyházának szakrális szimbóluma a CTRL+C-t és a CTRL+V.
A digitális világ és az ebből következő fájlmegosztási gyakorlat kialakulásának különleges következményei is lehetnek. Bizonyítja ezt egy olyan, sok szempontból értékelhető jelenség, mely az információszabadságot hirdető kalózmozgalom egyik bázisán, Svédországban született meg, itt ugyanis a fájlmegosztás fanatikus hívei e tevékenységet – vélhetően dacos és provokatív magatartással – bejegyzett vallási mozgalommá kívánták nyilvánítani. És ami egy magyarnak – különösen a jelen körülmények között – megdöbbentő lehet: sikerrel is jártak - írja az itcafe.hu.

A kezdeményezők a Másolás Egyházának (Church of Kopimism) nevezték el mozgalmukat, szakrális szimbólumként pedig például a CTRL+C-t és a CTRL+V-t választották ki.

A svéd aktivisták 2010, a Pirate Bay kapcsán is nevezetes év óta már sokadszor futottak neki az egyházzá nyilvánításnak, és a többszöri elutasítás után talán őket is meglepte, hogy a hatóságok befogadták a kérelmet, így most már elfogadott közösségként lehet valaki hívő „kopista", vagy ahogy majd megnevezik magukat.

Habár Svédország különleges hely, mert itt sikerült először a fájlmegosztók mellett állóknak egy olyan kalózpártot létrehozniuk, mely a kalózkodást jelentősen túllépve, az információszabadság ügyét felvállalva mind országuk, mind az EU parlamentjében képviselethez jutott, azért azt tudni kell, hogy a szerzői jogok védelmét tekintve Svédország sem különbözik más európai államoktól. A vallássá nyilvánítás egyértelműen provokatív gesztusát is azért vállalták fel a résztvevők, hogy a szerintük tarthatatlan, ómódi, sajátos érdekeket védelmező rendszer leváltásának szükségességre felhívják a figyelmet. A sikerben nagy szerepe volt az „egyházat" alapító svéd filozófus hallgatónak, Isak Gersonnak, aki elérte, hogy a mozgalom a formai követelményeket is teljesítse, és minden elemében megfeleljenek a törvény által meghatározott, az egyházakra vonatkozó követelményeknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladó a pornóágy - 763 ezer euróért az öné lehet!

Háromezer órát dolgozott egy német, Dieter Sporleder azon, hogy elkészíthessen egy pornóágyat,… Tovább olvasom