Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Egyre nagyobb árnyék vetül az vállalati IT rendszerekre

A vállalatoknál olyan informatikai megoldások kapnak szerepet, amelyekhez gyakran egyáltalán nincs hivatalos engedély és nincs róluk tudomása az IT részlegnek sem.
Az IT biztonság számára egyre nagyobb kihívást jelent a szakmai köznyelvben „Shadow IT"-ként aposztrofált jelenség, ami azt jelenti, hogy a vállalatoknál olyan informatikai megoldások kapnak kiemelt szerepet a napi feladatok elvégzésekor, amelyek használatához gyakran egyáltalán nincs hivatalos engedély az adott szervezetnél és nincs róluk tudomása az informatikai részlegnek sem. Kiváló példa erre, hogy a file megosztások már régen nem zárt FTP-ken keresztül zajlanak, hanem az olyan felhő-szolgáltatások segítségével, mint a Dropbox, amely ma már minden egyéb, saját vállalati alkalmazást háttérbe szorít.

A sales, a vásárlókkal való kapcsolattartás szintén kikerül a szervezeti kontroll alól és a felhőben működő Salesforce vagy a Netsuit kapja a főszerepet a mindennapi ügyintézésben. Nem is beszélve a belső kommunikációs platformokról. A Magyarországon is jól ismert Yammer nem csupán helyet követel magának a házon belüli információáramlásban, hanem egyre inkább egyeduralomra törekszik az intranet ellenében.

A neves kutatócég, az IDC felmérte, hogy mi állhat a „Shadow IT" gyors terjedésének hátterében. A 2013-ban elvégzett reprezentatív felmérésük szerint ennek javarészt a vállalati IT költségvetés szűkülése az oka. Ha nincs saját, az elvárásoknak megfelelő innováció, akkor a dolgozók, hogy a hatékonyságukat megtartsák, a világhálón fellelhető flexibilis és rentábilis megoldások felé nyitnak.

Mindezek ellenére nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a „Shadow IT" komoly rizikófakor is jelenthet a vállalat működésében, amelynek kezelése már messze túlmutat az informatikai vezetők (CIO) felelősségén. A helyzetet bonyolítja az is, hogy a pénzügyi vezetés is eltérően látja a helyzetet és nincs egységes vélemény a pénzügyi vezetők (CFO) között sem arról, hogyan ítéljék meg a „Shadow IT" helyét és szerepét a vállalatoknál. Sőt a kör egyre inkább kinyílik az ügyvezetők (CIO) irányba, azaz nő az igény arra, hogy a vállalatvezetés legfőbb szintjén szabják meg azokat a kereteket, amelyek alapján beengedik a külső forrásból használt IT megoldásokat a feladatok ellátására.

Az ügyvezetőknek és a pénzügyi vezetőknek folyamatosan mérlegelniük kell azt is, hogy milyen megtérülési rátája van a „vállalaton belülre" engedett informatikai megoldásoknak, illetve mekkora kockázatot jelent az, hogy ezeket a felhő-szolgáltatásokat nem lehet a vállalati kontroll alá helyezni.

A „Shadow IT" az IDC szervezésében április 10 – 11. között Bécsben megtartandó CIO Summit 2014 elnevezésű rendezvény egyik központi témája lesz a neves előadók, kutatók és vállalati szakemberek előadásaiban, eszmecseréi során, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy egységes és jól alkalmazható irányelvek, eljárások szülessenek ebben a kérdésben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar tervezők Dubajban

A Közel-Kelet legnagyobb design eseményén, a Design Days Dubai vásáron mutatkozik be a… Tovább olvasom