Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Einsteinnek igaza volt: aki felhőkarcoló tetején lakik, gyorsabban öregszik

A Science című tudományos szaklapban pénteken megjelent publikáció szerint Albert Einsteinnek igaza volt, amikor 100 évvel ezelőtt azt állította, hogy az idő relatív és minél magasabban tartózkodik valaki a tengerszint fölött, annál gyorsabban öregszik.
Az einsteini relativitáselmélet szerint csupán egy valódi állandó létezik, a fény sebessége, vagyis az idő a mozgás sebességétől, vagy a magasságtól függően gyorsabban, illetve lassabban telhet.

Amerikai tudósoknak sikerült ezt igazolniuk, s a kísérlethez egy hihetetlenül pontos atomórát használtak, amelynek pontatlansági mutatója: 1 másodperc 3,7 milliárd év (durván ennyi ideje létezik a Föld) alatt.

James Csin-ven Csou és az Egyesült Államok boulderi Országos Szabványügyi és Technológiai Intézetében dolgozó kollégái két atomórával végezték a vizsgálataikat, és megállapították, hogy a tengerszinttől mért távolság, tehát a magasság növekedésével gyorsabban múlik az idő, úgy, ahogy azt Einstein előre jelezte.

Ezek a pontos órák megmutatják a gravitációs vonzás hatását is, úgyhogy ha az egyiket közelebb helyezzük el egy bolygóhoz, akkor arra nagyobb gravitáció hat, és ettől az idő lassúbb múlását jelzi, mint a másik, magasabban lévő - mondta Csou.

A vizsgálatokhoz használt atomóra elektromos mezőbe zárt alumíniumatomok lézer által érzékelt rezgésén alapszik, vagyis az eszköz lényegében optikai óra, amely a másodperc milliárdod részét is mérni tudja, és évmilliókon át pontosan működik.

Ezért lehetett alkalmas arra, hogy érzékelje az időnek a magasság növekedésével párhuzamos, Einstein által előre jelzett tágulását. Kiderült, hogy minden egy lábnyi (30 csntiméternyi) magasságnövekedés a másodperc 90 milliárdod részével gyorsítja az idő múlását.

Az időtágulási kísérlet érzékletesen bizonyítja, hogy az idő egyáltalán nem olyan, amilyennek általában hisszük. A kutatók azt is demonstrálták, hogy ha egy atomórán az űrutazást szimulálják, az idő, amit mutat lelassul. Ez lényegében az "iker-paradoxon" demonstrálása, azé az einsteini elméleté, hogy ha egy ikerpár egyik tagja űrutazást végez, akkor kevésbé öregszik, mint a testvére.

Olvasóink írták

 • 7. achilleus 2010. szeptember 26. 09:08
  „3. hozzászólás szgy 2010.09.24. 21:11
  Ez a számítás akkor lenne igaz, ha a Föld sűrűségeloszlása homogén lenne. Mivel ez nem így van, és a Föld sűrűsége a vas-nikkel-maggal belül lényegesen nagyobb, mint a kéreg vagy a köpeny, a "g" és vele a testek súlya még egy ideig növekszik a mélységgel, a chilei bányászok 700 méteres mélységéig biztosan, de ténylegesen földköpeny határáig (kb. 100 km). /A cikk azonban tényleg nem erről szól: ld. 6. hozzászólás franzvon 2010.09.25. 15:03 )./”
 • 6. franzvon 2010. szeptember 25. 15:03
  „A vakondok még a newtoni fizikánál tartanak,az einsteinit tagadják.
  A sugárral négyzetesen arányos gravitáció a newtoni elméletben van,az einsteiniben nincs.
  Más a helyzet a vadászgörényekkel, ők már idegesek, amikor az einsteini relativitást nem tudják összehozni a részecskék mozgását jellemző Heinsenberg-féle bizonytalansági elmélettel, ott ugyanis az idő állandó.
  Tehetetlenségükben szellentenek tehát oly´ markánsakat, valamely szuperhúr elméletre áhítozván.”
 • 5. atomboy 2010. szeptember 25. 11:38
  „Akkor Szeged a leglassabban oregedo varos!”
 • 4. Besenyő_Pistabácsi 2010. szeptember 25. 11:27
  „Nem is élnek ott fent Tibetben csupán 100-120 évig orvos és gyógyszerek nélkül! Mi lenne, és meddig élnének ha nem ott fent laknának?”
 • 3. szgy 2010. szeptember 24. 21:11
  „Nem, a bányászoknak "kevesebb idejük van"; és a vakond sem marad sokáig fiatal.

  Rájuk csak a Földnek azon részéből származó gravitáció hat, amelyik a rajtuk átmenő, Föld-középpont középpontú gömbben van benne, a fölötte lévő gömbhély nem. gravitáció arányos M/R^2, M arányos R^3 (konstans sűrűség esetén), tehát gravitáció arányos R, vagyis a Föld felszínén több, mint a Föld belsejében; a Föld belsejében tehát kisebb a gravitáció és a bányász/vakond gyorsabban öregszik. (Csak más okból, mint a felhőkarcoló-lakó.)”
 • 2. sziszka1 2010. szeptember 24. 20:57
  „Akkor a chilei bányászoknak több ideje van, mint a mentést végzőknek!”
 • 1. Kathryn 2010. szeptember 24. 19:45
  „Ezek szerint miden vakond sokáig marad fiatal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szexi videó! Félig görög lány lett az idei Playmate!

Két év Playmate-nélküliség után újra elárasztják az országot a nyuszi lányok: csütörtök este egy gigabulin megválasztották az idei év Playmate-jét, Daniludisz Nikolettet! Tovább olvasom