Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Elárverezhetik Imelda Marcos mesés ékszereit

A Fülöp-szigeteki elnök és diktátor feleségének már másik kettő kollekcióját korábban "ebül szerzett" vagyonnak minősítették, és elárverezték.
Imelda Marcos mesés ékszereit egy bíróság "ebül szerzett" vagyonnak nyilvánította Ferdinand Marcos néhai Fülöp-szigeteki elnök és diktátor feleségének harmadik számú ékszerkollekcióját és elrendelte, hogy az a sok millió dollárt érő másik kettőhöz hasonlóan szálljon az államra.

A Malacanang Gyűjtemény a legszerényebb az Imelda Marcostól férje 1986-os bukása után elkobzott három ékszerkollekció közül, értékét "mindössze" 150 ezer dollárra (32,8 millió forintra) taksálják. Kiemelkedő darabja egy 150 karátos burmai rubint.

A három gyűjtemény értékét a Christieís aukciósház 1991-ben 8,5 millió dollárra becsülte, manapság vélhetően ennél jóval többet ér.

Imelda Marcos
Imelda Marcos

A törvényszék döntése - amely ugyan megfellebbezhető - kikövezheti a Marcos házaspártól elkobzott kincsek elárverezése felé vezető utat. A másik két ékszerkollekció már az állam kezében van, az eladásukra irányuló korábbi kísérleteket a Marcos klánnak épp a Malacanang Gyűjteménnyel kapcsolatos jogi játszmák révén sikerült megakadályoznia.

Ferdinand Marcos 20 évig tartó diktatúráját 1986-ban söpörték el. A politikus rendszerét kiterjedt korrupció és személyi kultusz jellemezte. Imelda Marcos luxuskiadásairól és több ezres cipőgyűjteményéről volt hírhedt, ami jól tükrözte az elnöki pár fényűző életmódját. Marcosék becslések szerint 10 milliárd dolláros összeggel károsították meg Ázsia amúgy egyik legszegényebb országát. Az államnak eddig négymilliárdot sikerült pótolnia.

A házaspár az elnök bukása után Hawaiira menekült, Ferdinand Marcos ott halt meg 1989-ben. A most 84 éves Imelda Marcos 1991-ben amnesztiát kapott, megengedték, hogy hazamenjen, még a politikába is visszatért. 2010-ben a Fülöp-szigeteki parlament alsóházának tagja lett, tavaly újraválasztották.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titokban tiltotta meg a melegházasságot a nigériai elnök

A törvény már azokat is bűnözőnek nyilvánítja, akik nyilvánosság előtt kimutatják az azonos neművel… Tovább olvasom