Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Elárverezik az Atari harminc éve szemétre vetett videojátékait

A kiásott kazettákat jelenleg múzeumban őrzik. Az értékesítésük két héten belül elkezdődik és várhatóan karácsonyig le is zárul.

Elárverezi az Atari cég harminc évvel ezelőtt szemétre vetett videojátékainak egy részét az az új-mexikói város, amelynek szeméttelepéről a közelmúltban bányászták ki az értékes "leletegyüttest".

Az alamogordói városi tanács döntése értelmében az idén áprilisban megtalált mintegy 1300 Atari-videojáték közül nyolcszázat fognak értékesíteni az eBay-en és a tanács hivatalos honlapján. Az Xbox Entertainment Studios filmesei, akik a videojátékok sorsáról akartak forgatni, hónapokkal ezelőtt kotrógépekkel és buldózerekkel estek neki a lebetonozott szemétlerakónak.

A felszínre hozott kincsek között volt a Steven Spielberg nagy sikerű E.T. - A földönkívüli című produkciója nyomán készült E.T. The Extraterrestrial című játék több száz példánya is. A "világ egyik legrosszabb videojátékának" tartott játékról sokan úgy vélték, nagy szerepe volt abban, hogy a nyolcvanas években összeomlott a videojáték-piac.

A vállalat 1982 karácsonyán dobta piacra az Atari 2600 konzolra szánt játékot, amely az elsők közé tartozott a filmekből született videojátékok közül. A vásárlók azonban tömegével küldték vissza a cégnek, és a játék rémes kritikákat kapott. Az Atari sohasem erősítette meg, hogy szemétre dobta volna a játékot, és az újságírókat annak idején nem engedték a helyszínre, amikor az Atari kamionjai megérkeztek a cég El Pasó-i telephelyéről, Texasból. A játékok Új-Mexikóba szállításáról és eltüntetéséről viszont akkoriban a The New York Times is beszámolt.

A kiásott kazettákat jelenleg az alamogordói Új-Mexikói Űrtörténeti Múzeumban őrzik. Az értékesítésük két héten belül elkezdődik és várhatóan karácsonyig le is zárul. A megmaradt 500 játék egy részét a város megőrzi, néhányukat múzeumoknak adományozza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfenyegették Tóth Gabit

Tóth Gabit kezdte el szidni egy versenyző az X-Faktor felvételén, miután nem hagyta a zsűri, hogy… Tovább olvasom