Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Elárverezik Degas egyik bronzbalerináját

Edgar Degas fiatal balerinát ábrázoló híres szobrának egyik bronzöntvényére licitálhatnak az érdeklődők a Sotheby's aukciósház június 24-ére meghirdetett londoni árverésén.
A francia impresszionista művész híres Kis 14 éves táncoslány című szobrának egyik magántulajdonban lévő bronzváltozata az előzetes becslések szerint 10-15 millió font (4,3-6,5 milliárd forint) közötti áron fog gazdát cserélni. Helena Newman, a Sotheby's munkatársa Degas egyik "legjelentősebb és legismertebb szobrának" nevezte az alkotást.

Az állát előre billentő, karját a háta mögött összekulcsoló apró balerina eredetije - amelyet egy fiatal belga táncosról mintázott a művész - színezett viaszból készült, és igazi hajjal, hajpánttal és szövet balettszoknyával díszítették.

Degas életében mindössze egyszer, 1881-ben Párizsban állította ki az alkotást, amely korántsem aratott osztatlan sikert. Néhányan úgy vélték, hogy a szobor "állatiasan" ábrázolja a fiatal lányt, és majomhoz hasonlították a figurát. A kritikusoknak azonban el kellett ismerniük, hogy az alkotás lenyűgözően valósághű.

A művész 1917-ben bekövetkezett halála után örökösei 28 bronzöntvényt készítettek a szoborból: ezek többségét múzeumokban, köztük a Tate Londonban és a Philadelphiai Művészeti Múzeumban őrzik, a többi magántulajdonban van.

Richard Kendall művészettörténész, a londoni Királyi Művészeti Akadémia Degas and the Ballet: Picturing Movement (Degas és a balett: a mozdulatok ábrázolása) című kiállításának társkurátora szerint az 1881-es eredeti balerina egyike a modern kor három-négy legkiemelkedőbb szobrának.

"Rodin A csók és A gondolkodó, és talán Bartholdi Szabadságszobra mellett Degas fiatal balerinát ábrázoló alkotása vált olyan művé, amelyet világszerte milliók ismernek és csodálnak" - idézte a szakembert a BBC News.

A világ árverésen elkelt legdrágább szobrának címét jelenleg Alberto Giacometti A mutató ember (LíHomme au doigt) című alkotása birtokolja, amely 141,3 millió dollárért kelt el a Christieís májusban tartott New York-i aukcióján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakítás - Cserpes Laura valójában nem is szerette Berki Krisztiánt

Tiszavirág életűnek bizonyult Berki Krisztián és Cserpes Laura kapcsolata. Szakítottak, Laura sosem… Tovább olvasom