Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Elárverezik Napóleon egyik ikonikus fekete kalapját

Az egykori francia császárnak mára nagyjából 20-30 kalapja maradt fenn, amelyek többségét múzeumokban őrzik.
Bonaparte Napóleon francia császár fekete filcből készült, ritkaságnak számító kétsarkú kalapjára licitálhatnak az érdeklődők egy árverésen a Párizs melletti Fontainebleau-ban.

Az Osenat aukciósház szerint a mintegy ezer tételt felvonultató november 15-i és 16-i licitek fénypontja azon ikonikus fekete kalapok egyike lesz, amelyeket állítólag a marengói csata (1800) során viselt Napóleon.

Jean-Pierre Osenat elmondta, hogy Napóleon egyedi megjelenése nem a véletlen műve volt. A 19. század elején az ilyen kalapokat a sarkokkal előre, illetve hátrafele viselték, ám Napóleon, hogy "felhívja magára a figyelmet", elfordítva hordta a fejfedőt.

Uralkodása ideje alatt a császár nagyjából 120 kalapot fogyasztott el. A fejfedőket általában a Poupart & Cie cég biztosította számára, darabonként mintegy 60 frankos áron. Az aukció katalógusa szerint Napóleonnál mindig 12 kalap volt forgalomban és mivel nem szerette az új fejfedőket, ezért inasára bízta azok betörését.

Mára nagyjából 20-30 kalapja maradt fenn, amelyek többségét múzeumokban őrzik. A novemberben kalapács alá kerülő példány - amelynek kitűnő állapotát jelzi, hogy szürkészöld selyembélése is megvan - a becslések szerint 300-400 ezer euró (92,5-123,4 millió forint) közötti áron fog gazdát cserélni.

A kalapot a monacói hercegi palota Napóleon-múzeumának gyűjteményéből bocsátják árverésre. A kollekció nagy részét a 20. század elején gyűjtötte II. Lajos monacói herceg (1870-1949), majd a múzeumot 1970-ben megnyitó III. Rainier herceg gazdagította.

A hercegi család a saját történelmére összpontosító új muzeológiai tervek miatt válik meg a kollekció egy részétől. Az aukciósház szerint a gyűjtemény értékesítése az évszázad árverése lesz a témában.

Az aukción egyebek közt Napóleonról készült portrékra, a francia trikolórt idéző katonai derékszalagokra és medálokra, a császár márványból és bronzból készült mellszobraira, valamint különböző személyes tárgyaira - kesztyűkre, borotvára és zsebórára - licitálhatnak az érdeklődők.

A kínálatban szerepel továbbá egy fehér ing, amelyet Szent Ilona szigetén viselt Napóleon és, amelynek leütési árát 30-40 ezer euró közé becsülik, valamint egy pár fehér selyemharisnya, amely várhatóan 4-5 ezer euróért talál új gazdára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uralta a vasárnapot a TV2

Kiemelkedő eredménnyel zárt vasárnap a Sztárban sztár, a döntő a hét legnézettebb műsora volt minden… Tovább olvasom