Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Életet is menthet a gyógyító pedikűr

Teljes értékű életet élhet, megőrizheti lábának épségét a cukorbeteg, ha az orvos utasításainak pontos betartása mellett rendszeresen eljár gyógyító pedikűröshöz is. Ennek az új és egyedülálló szakmának a mélyére nézünk Róth Éva szakember, oktató segítségével.
Életet is menthet a gyógyító pedikűrös, ha a beteg időben érkezik hozzá. A cukorbetegség szövődménye az ereket támadja, amely vérkeringési problémákhoz vezethet. – Egy diabéteszes láb 26 csontja a normálistól eltérő szerkezetet mutat, a beteg perifériás keringése érzéketlenné válik. Ezáltal sebek keletkezhetnek a talpán, amelyről nem is tud. Nem érzékeli például, hogy szögbe lépett, és azzal a talpában jár-kel, olyannyira érzéketlen lesz a lába – vezet be a diabéteszesláb-szindróma ismérveibe Róth Éva, a budapesti Aphrodite Oktatási Centrum vezetője, a pedikűrös szakma legelismertebb képviselője Magyarországon. A kezeletlen seb fekéllyé alakulhat, amely sokszor lábcsonkolást vagy -amputációt követel. Ez pedig számos esetben a beteg elhalálozásához vezet.

Gyerekek kezelése

Gyakran előfordul, hogy gyermekek lábát is kezelni kell. Róth Éva legfiatalabb vendége egy 3 hónapos csecsemő volt, akinek a benőtt körmét kellett kezelnie. A kicsiknél sokszor előfordul, hogy kanál alakú a körmük, ez gyakran okoz problémát. A kamaszoknál pedig – elsősorban az elvárások miatt stresszes jó tanulóknál – a láb fokozott verejtékezése jellemző. Ez gombásodáshoz vezet. Őket galvánárammal, iontoforézises kezelésben részesítik, amely a verejtékmirigyek stimulálásával enyhíti a problémát.

A gyógyító pedikűrt meg kell különböztetni az esztétikai beavatkozásokra hivatott pedikűrtől és a láb ortopédiai, illetve körömelváltozásait kezelő gyógypedikűrtől. A gyógyító pedikűr egyedülálló szakma, amelyet Róth Éva nemcsak űz, hanem oktat is. A programot szakorvosok segítségével dolgozta ki, és a Diabétesz-Láb Szövetség támogatását is kivívta. Együttműködésüknek köszönhetően már 40-45, szakmailag a legmagasabb szinten képzett gyógyító pedikűrös van az országban, a jelenleg zajló, 3. tanfolyamon szegedi diák is tanul.

– Sajnos sokan – tisztelet a kivételnek – csak kiírják, hogy gyógypedikűrösök, miközben nincsenek szakmailag felkészülve. Így nagyobb bajt is okozhatnak a „kezeléssel", mint amilyennel a vendég érkezett – beszélt a pedikűrrel kapcsolatos általános bizalmatlanság okáról a szakember. Hozzátette: ameddig valaki eléri a lábát, a tévéreklámokból, -műsorokból vett csekély és nem mindig korrekt információkból hamisan diagnosztizálja és „kezeli" magát otthon.

A gyógyító pedikűrös a vendég betegsége,  fizikai állapota alapján választja ki a kezelés módszerét, eszközeit.
A gyógyító pedikűrös a vendég betegsége, fizikai állapota alapján választja ki a kezelés módszerét, eszközeit.

– A magas szinten képzett gyógyító pedikűrös először kitölt egy vendégkártyát, érdeklődik, van-e valamilyen belgyógyászati betegsége az illetőnek, majd a lábfejet – amely árulkodik személyiségünkről, egész testünk egészségi állapotáról – megvizsgálva információt gyűjt. Az elváltozásokat látva megtudja, mi okozza a problémákat. Eldönti a kezelés módszerét (kézzel vagy géppel), a bőr és köröm elváltozásait ellátja, majd 30 napra otthoni kezelési tanácsokat ad. Felvázolja a lehetőségeket, hogyan válhat ismét egészségessé a páciens (gyógycipő, tehermentesítő, krémek, és így tovább) – vázolta Róth Éva a munkafolyamatot.

A gyógyító pedikűrösök oktatásában több elismert szakorvos is részt vesz. Az oklevelet megszerző gyógyító pedikűrös így el tudja dönteni, milyen orvoshoz küldje a beteget. Ha probléma merül fel, a vendég jelenlétében konzultál az orvossal, így segítve a pácienst. Róth Éva célja: a terápia része legyen, hogy a diabéteszes a háromhavonta szükséges orvosi kontroll mellett gyógyító pedikűrösnél havonta megjelenjen, így teljes értékű életet élhessenek ezek az emberek egészséges lábon járva.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madonna és az AC/DC is fellép a Grammy-gálán

A jelöléseket Beyoncé, Sam Smith és Pharrell vezeti, hat kategóriában reménykedhetnek győzelemben. Tovább olvasom