Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Életmód, gének és hit a hosszú életért

Egyre többen töltik be a századik születésnapjukat az Egyesült Államokban, egyharmaduk ezt az egészséges életmódnak tulajdonítja - derült ki egy felmérésből.
A statisztika szerint a százévesek létszáma gyarapodik a leggyorsabban az amerikai társadalomban, és 2050-re már 601 ezren lehetnek. Az amerikai népszámlálási hivatal adatai alapján 1994-ben nyolc amerikai közül egy esett az idős korosztályba, 2030-ra azonban minden ötödik amerikait ebbe a korcsoportba lehet majd sorolni.

A UnitedHealthcare Medicare and Retirement egészségbiztosító száz százévessel végzett felmérést. A válaszokból kiderült, hogy több mint egyharmaduk a jó életnek, 27 százalékuk a jó génjeiknek, 23 százalékuk a hitének köszönte a tekintélyes kort. Csupán kilenc százalékuk gondolta, hogy egyszerűen szerencsés volt.

Bár a válaszadók maguk is csodálkoztak, hogy ilyen hosszú életűek, sokan ismerték el, hogy életük során egy ponton nagy szerepet kapott az egészséges életmód: a helyes táplálkozás, a dohányzás elkerülése és a kevés alkoholfogyasztás. A fele társaság állította, hogy rendszeres testmozgásra szánta el magát, és igyekezett visszaszorítani, kordában tartani az őt érő stresszt.

Bár a százévesek átéltek két világháborút, tanúi voltak az űrkutatás első lépéseinek és az internet születésének, 44 százalékuk hangsúlyozta, hogy az elektromos hűtőszekrény és a színes tévé megjelenése volt a legnagyobb hatással az életére.

Az életet megváltoztató tényezők között a világháló jóval lejjebb került a rangsorban, ugyanakkor a matuzsálemek 13 százaléka jelezte, hogy van internet-hozzáférése, hat százalékuk emailezik és használja a Google-keresőt, három százalékuk fenn van a Facebookon, és ugyanennyien esemeseznek és használnak iPhone-alkalmazást.

A százévesek 18 százaléka az ötvenes évekbe vágyott vissza, 12 százalékuk pedig a húszas éveket választotta volna ismét, ha tehette volna. A legnépszerűtlenebb évtizednek a nyolcvanas évek bizonyultak a felmérés válaszai alapján.

Az idős emberek közel fele jó tanácsként azt üzente a fiatal 65 éves korosztálynak, a népességrobbanás nemzedékének, hogy töltsenek több időt a családjukkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lejárt az otthonkás anyukák ideje

Rég elmúlt már az az idő, amikor az anyák egyszerű tréningruhában vitték a gyerekeiket iskolába -… Tovább olvasom