Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Elhunyt a kubai filmművészet atyjának tekintett Alfredo Guevara

Nyolcvanhét esztendős korában elhunyt a kubai filmművészet atyjának tekintett Alfredo Guevara, a kubai kulturális élet egyik legbefolyásosabb vezetője.
Guevara filozófiát és irodalmat hallgatott a havannai egyetemen, 19 éves korától közeli kapcsolatban állt a fiatal Fidel Castróval és testvérével, Raúl Castróval, kitartóan támogatta őket Fulgencio Batista diktatúrájának megdöntésében. A Batista-rezsim idején még be is börtönözték. Az 1959-es kubai forradalmat követően öt évtizeden át volt a karibi szigetország kulturális életének egyik legtekintélyesebb irányítója, 1983 és 1993 között ő volt Kuba UNESCO-nagykövete.

Nevéhez fűződik a forradalom után pár hónappal, még 1959-ben létrehozott Kubai Filmművészeti és Filmipari Intézet (ICAIC) megalapítása, amelynek szárnyai alatt az utóbbi fél évszázadban gyakorlatilag az összes jelentős kubai film, többek közt Humberto Solás drámája, a Lucía és Tomás Gutiérrez Alea Az elmaradottság emlékei című filmje készült.

Guevara szembeszállt a Szovjetunió által határozottan követelt szocialista realizmus bevezetésével, helyette azt szorgalmazta, hogy Kuba alakítsa ki saját filmkultúráját. Emiatt 1981-ben leváltották az ICAIC éléről, de Fidel Castro két év múltán UNESCO-nagykövetté nevezte ki. Később visszakerült a filmintézet élére, és egészen 2000-ig ő maradt a vezető, akkor is csak azért vonult vissza, hogy az írásnak szentelhesse magát. 1986-ben Gabriel García Márquez Nobel-díjas íróval filmiskolát alapított San Antonio de los Banosban.

Ő hívta életre a havannai nemzetközi filmfesztivált is, amely azóta a térség egyik legnagyobb múltra visszatekintő, legfontosabb filmes mustrájává vált. A latin-amerikai filmeket felvonultató fesztiválon egészen haláláig ő tartotta a nyitó- és a záróbeszédet.

A kubai állami televízió jelentése szerint Guevara pénteken szívroham következtében halt meg. Szombati búztatásán a családtagjain és barátain kívül a kubai művészeti élet sok ismert szereplője és a kormány számos képviselője is megjelent. A szertartás során Guevara hamvait a havannai egyetem lépcsőjéről szórták szét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szállópor és a lárma növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az éjszakai lárma - de a 2,5 mikrométernél kisebb szállópor-részecskék belélegzése is -… Tovább olvasom