Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Elhunyt Ron Taylor, aki A cápa igazi jeleneteit rögzítette

Elhunyt Ron Taylor, A cápa című film igazi cápájának jeleneteit rögzítő ausztrál környezetvédő.
Hetvennyolc esztendős korában elhunyt Ron Taylor ausztrál környezetvédő és cápaszakértő, akinek lenyűgöző vízalatti felvételeit Steven Spielberg is felhasználta A cápa című filmklasszikusban.

A mintegy két éve leukémiával küzdő Taylor vasárnap halt meg Sydney egyik kórházában - mondta el hétfőn Andrew Fox, aki évtizedeken át dolgozott együtt az ausztrál környezetvédővel. Taylor és felesége, Valerie, éveken át filmezték a nagy fehércápákat. Minden erejükkel igyekeztek meggyőzni a nagyközönséget arról, hogy ezek a retteget tengeri élőlények valójában gyönyörű, tiszteletet érdemlő teremtmények.

Lenyűgöző közeli felvételeikkel Steven Spielberg figyelmét is felkeltették, aki felkérte a házaspárt, hogy készítsenek néhány felvételt egy nagy fehércápáról a készülő filmjéhez. Taylorék nevéhez fűződik egyebek között az 1975-ös kasszasiker azon híres jelenetének nagy része is, amelyben az állat megtámadja az egyik főszereplő cápabiztos ketrecét.

A bemutatót követően Taylor eleinte vegyes érzelmekkel viszonyult a filmben való közreműködéséhez, mivel az alkotás hatására a strandolók nagy része rettegni kezdett a cápáktól. Néhány évvel később azonban rájött, hogy "tulajdonképpen a mozi hatására akartak az emberek egyre többet és többet megtudni a nagy fehércápákról" - húzta alá Fox.


A Sydneyben született Taylor mindig is szoros kapcsolatban állt az óceánnal, ám eleinte szigonyos halászként tevékenykedett. Az 1950-es években azonban, épp egy verseny kellős közepén, végleg letette a szigonyát. "Egyszerűen azt kérdeztem magamtól, hogy miért vagyok itt, és gyilkolom ezeket a szerencsétlen, védtelen tengeri teremtményeket?" - idézte fel 2005-ben az ausztrál ABC-nek adott interjújában.

Taylor akkor összepakolt, hazament és soha többé nem tette be a lábát egyetlen szigonyos halászversenyre sem, ehelyett inkább a feleségével karöltve forgatott lenyűgöző dokumentumfilmeket a cápákról. Természetvédelmi erőfeszítéseiért 2003-ban az ausztrál lovagrend tagjává választották, míg felesége 2010-ben kapta meg a megtisztelő címet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újszülöttkori vírusfertőzés okozhat később asztmát

Egy vírusfertőzés "lerombolhatja" az újszülöttek immunrendszerének egy részét, ami növeli az asztma kifejlődésének kockázatát. Tovább olvasom