Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Elindult a bikiniszezon: kinek milyen fazon ajánlott?

Milyen mintázat tereli a figyelmet a nagy hasról, párkereséshez vagy családi nyaraláshoz melyik fazon a legalkalmasabb?– ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kerestük a válaszokat, amelyek rávilágítottak az idei fürdőruhadivat legújabb slágereire is.
Nincs rossz bikini, csak az alakhoz rosszul megválasztott fazon, mondhatnánk a dakota bölcsességet, ami témánk elevenére tapint, vagyis a fürdőruhadivat lényegére: maga a fürdőruha mindig divatos, a változatokat a tervezők játékos kreativitása aktualizálja, a hölgyeknek pedig kellő önismerettel (és jó ízléssel) kell megtalálniuk a nekik megfelelő darabot. Persze azért ezt is lehet frazírozni és variálni, a nemzetközi trendekhez igazodni. Cannes nemcsak a filmvilág csillagait látja vendégül, hanem otthont ad minden év novemberében a nyári stranddivat szerelmeseinek is, itt rendezik azt a nagyszabású fürdőruha-kiállítást, ahol a szakmabeliek inspirációt és ötleteket gyűjtenek kreációjuk, kollekciójuk kialakításához. Így tesz minden évben Bartos Ildikó, az egyik legnagyobb és legsikeresebb magyar fürdőruha- és fehérneműgyártó cég tervezője is, aki szerint itt adják meg az aktuális trendirányzatokat, az alapanyagokat, a színeket és a kellékeket.

A tanga alkonya
– A fémes csillogás, a hangulatos kiegészítők, csatok nagyon divatosak idén. A fürdőruha-tervezésnél azonban az eladhatósági és hordhatósági szempontok a legfontosabbak – állítja a szakember. Úgy fogalmaz, hogy a nyár leginkább a vidám színek időszaka, azonban a víz és az ég kékjét tükröző színárnyalatok mindig divatosak lesznek, általában tíz vásárlóból nyolc biztosan e mellett dönt.

Dudás Zita szereti az egyedi és az elegánsan sportos fazonokat. Ha van benne valami dögös. Fotók: Frank Yvette (galéria)

A fiatalok egykori nagy kedvence, a tanga már kiment a divatból. Az amerikai NPD Group piackutató felmérése szerint a tangák értékesítése az elmúlt évben több mint 7 százalékkal esett, népszerűtlenségének egyik oka, hogy a férfiak is vonzóbbnak találják, ha egy nő kényelmesen, jól érzi magát a bőrében, urambocsá az fürdőalsójában. – Ez a csípőfazon a teltebb nőknek előnytelen és ízléstelen. Szerencsére már a vastagabb fazonok a trendik, látványra kellően nyújtják a comb formáját, ezáltal nőiesebb hatást keltenek – hangsúlyozta a tervező.

Hogyan vásároljunk?
Örök divat a tengerészstílus, sokan keresik, ezt már Kiss Beáta, a szegedi Betty fehérnemű- és fürdőruhaüzlet munkatársa mondja, a kék-fehér színek különböző árnyalatai, a motívumokban megjelenő tengerészcsomó, piros kötél és vasmacska. – Hogyan vásárolnak a hölgyek fürdőruhát? – kérdez vissza a szakember: többnyire negatív az önképük, a felszaladt kilók miatt rossz érzéssel nézegetik magukat a tükörben. – Pár mondatos lelkifröccsel kezdődik a beszélgetés, mindig jólesik a vigasztaló szó és a széles fürdőruha-választék – árulja el a pult mögött a szakember, aki szerint egyáltalán nem mindegy, hogy ki mire, milyen alkalomra szeretné használni az új darabot.

– Egészen más, ha valaki új pár keresésére vagy ha családi nyaralásra szeretne fürdőruhát vásárolni. Az előbbinél a dominánsabb színvilágú bikini, merészebb forma, az utóbbinál pedig a visszafogottabb egyrészes javasolt, például egy hatvanas hölgy már az unokájára vigyáz, kevésbé hangsúlyos a dekoltázs. A fehérebb bőrű hölgyeknek a harsányabb színek, a piros, a kék javasolt, míg a szőkéknek tilos a sárga szín, mert sápaszt. Hangulatos partira vagy hajókázásra az exkluzívabb fazonok a nyerők, amelyeknél lényeges a jó anyagminőség és a választékos kiegészítők – fogalmaz Kiss Beáta.

Dudás Zita szereti az egyedi és az elegánsan sportos fazonokat. Ha van benne valami dögös. Fotók: Frank Yvette (galéria)

Azt mondja, hogy a legtöbb nőnek az évek alatt felszedett kilók mellett a különféle bőrproblémák okoznak gondot, a bugyifazon megválasztásánál nem mindegy, hogy látszik-e a combhajlat, negyven felett és némi túlsúllyal már csak az egyrészes fürdőruha ajánlott. Egy alsó hosszanti csíkos darab vékonyít, éppúgy, mint az absztrakt és aszimmetrikus csíkozás, jól tereli a figyelmet.

Ami eltereli a figyelmet
Azt javasolja, hogy aki némi túlsúllyal rendelkezik, az kerülje a szimmetrikus mintázatú darabokat. Erős, nagy hasra az egyszínű, sötét színezést javasolja, jó megoldás, ha a felső rész a hangsúlyosabb, színesebb, esetleg virágos mintázatú – részletezi a szakember.

Elárulja, hogy továbbra is nagy sláger a tankini, vagyis a hosszított felsőrész, ami egy trikóhoz hasonlítható. Felső része egy push up melltartóra applikált ruhácska, amelynek formája, stílusa, színe rengeteg tervező ötlete szerint változik. Nem tapad fel a hasra, a szabás által eltávolodik a derékrésztől, ezáltal szintén az erősebb testalkatú hölgyeknek ajánlott.

És természetesen sok hölgynek egyáltalán nincsenek ilyen gondjai. Dudás Zita tíz bikinivel indítja a szezont. A Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub versenyzője éppúgy szereti a harsány színű darabokat, mint a visszafogottabb, elegánsabb fazonokat.

– Kedvelem, ha egy bikini nagyon egyszerű, és azt is, ha mindenféle csilivili, flitterrel, kis fodorral, masnival díszített – árulja el, majd hozzáteszi: egy a lényeg, legyen benne valami dögös.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszívta a kígyómérget a kisfia lábából

Kirándulni ment kisfiával, akit a túra közben megmart egy csörgőkígyó. Tovább olvasom