Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Elismerték! Tényleg megsérült Tutanhamon halotti maszkja

A friss rongálódás még tavaly történt.
Elismerték kairói szakértők a hét végén, hogy tisztítás közben leesett Tutanhamon fáraó halotti maszkjának szakálla, és azt szakszerűtlenül, vitatott anyaggal ragasztották vissza.

Az egyiptomi hatóságok pénteken még hevesen tagadták a világsajtóban a héten elterjedt híreket arról, hogy kár keletkezett a fáraó világhírű, kék-arany színű halotti maszkjában.

A régészeti minisztérium által felkért Christian Eckmann német restaurátor megvizsgálta a maszkot és megállapította a rongálódást - közölte vasárnap az Al-Ahram című kormánylap.

A német szakértő szerint a halotti maszk nincs veszélyben, a hiba kijavítható - tudósított internetes oldalán az Al-Ahram egy, az Egyiptomi Múzeumban tartott sajtóértekezletről.

Eckmann szerint "normális", ha a szakáll idővel leválik. A fáraó ékességét legutóbb 1941-ben, a maszk restaurálása közben rögzítették.

A friss rongálódás még tavaly történt. Amikor a szakáll tisztogatás közben levált, visszaragasztásához egy szakmai körökben vitatott ragasztót, epoxigyantát használtak, amelyet ráadásul szakszerűtlenül vittek fel a maszkra - idézte a hírportál a német restaurátort, aki szerint a sérülés orvosolható.

Az Al-Ahram szerint a hatóságok Eckmannt bízták meg a helyreállítással.

Tutanhamon halotti maszkját Howard Carter és George Herbert brit régész fedezte fel 1922-ben a fiatalon elhunyt fáraó csaknem érintetlen sírjának feltárásakor.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paul McCartneyval és Kanye Westtel közös dalt jelentetett meg Rihanna

A kislemez FourFiveSeconds címmel jelent meg. Tovább olvasom