Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Elképesztő rágcsálót fogott be egy kínai madarász

A világ legkisebb háromujjú törpe ugróegere alig látszik ki egy műanyag ásványvizes palack kupakja mögül.
A világ legkisebb háromujjú törpe ugróegerét találta meg egy hszincsiangi falu poros útján egy kínai madarász.

Annak ellenére, hogy jelenleg egy dunsztosüvegben tölti ideje legnagyobb részét, a kis rágcsálónak szerencséje volt, ugyanis az autó sofőrje a sötétben csak véletlenül vette észre Hotan prefektúra területén - számolt be róla a kínai média.

Az autó reflektorának fényében felbukkant ugróegérnek állítólag malachoz hasonló képe van és teljes életnagyságában alig látszik ki egy műanyag ásványvizes palack kupakja mögül. Súlya pedig az egyjüanos fémpénzével azonos.

A természetjáró Csen Ven-csie kíváncsiságból hazavitte és azóta "házi őrizetben", megfigyelés alatt tartja. A Hszinhua hírügynökség tudósítójának elárulta, hogy a pici állat rendkívül szeret aludni és csak éjszaka hagyja el az üveget. Mint mondta, volt olyan nap, hogy 17 órán át szundított a farkát a nyaka köré tekerve.

Csiang Vej az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm terület egészség-megelőzési központjának kutatója szerint az ugróegér egy törpe példányával állnak szembe, amely eredetileg Hszincsiang déli, sivatagos részein fordul elő. Megtalálhatók még a szomszédos Kanszu tartományban és Belső-Mongóliában is, valamint más országokban, köztük Kazahsztánban.

Csiang elmondta, az állatok a száraz, sivatagos élőhelyükön ugrálva haladnak. Ahhoz túlságosan kicsinyek, hogy zsiradékot raktározzanak el a testükben, azt a farkukban teszik, amelynek hossza duplája a magasságuknak.

A kíváncsi ugróegérnek nevezett állat élettartama két év körül van, évente 3-4 utódot hoznak a világra. Az újszülöttek mogyorószem nagyságúak.

A legfrissebb hírek szerint Csen úgy döntött, hogy bár megszerette, szabadon engedi a törpe ugróegeret.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heti rekordot döntött az online zenehallgatások száma Nagy-Britanniában

A legtöbbet streamelt dal Mark Ronson és Bruno Mars Uptown Funk című slágere. Tovább olvasom