Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 13°C | 27°C Még több cikk.

Elkészült Keresztes Dóra új animációs filmje

Befejeződtek Keresztes Dóra Játékok szárítkozás közben című, legújabb animációs filmjének munkálatai.
Befejeződtek Keresztes Dóra Játékok szárítkozás közben című, legújabb animációs filmjének munkálatai, miközben a grafikus-rendező munkáiból a 15. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon mutattak be kiállítást.

A magyar animáció 2014-ben ünnepli születésének századik évfordulóját, így Magyarország idén díszvendégként vehetett részt a hirosimai filmfesztiválon.

A rendezvénysorozat igazgatója, Kinosita Szajoko válogatásában többek között kiállítás is nyílt Keresztes Dóra festő- és grafikusművész, animációsfilm-rendező munkáiból.

Kinosita Szajoko olyan kiállítást képzelt el, amelyen keresztül megmutatkozik a magyar folklór, népművészet hatása a magyar animációban, ehhez a régebbi filmjeimből, a Holdasfilmből és a Garabonciákból válogatott - mondta el az MTI-nek Keresztes Dóra.

Mint hozzátette, a Weöres Sándor és Pásztor Béla versei alapján a hetvenes évek végén elkészített Holdasfilm az egyik legelső munkája volt a műfajban, míg a Garabonciák a magyar garabonciások (varázserejű vándordiákok) világát dolgozza fel egyéni megközelítésben.

"Nem is számítottam arra, hogy a kiállítást ennyire szeretni fogják a japánok, akik sokféle áthallást vettek észre" - számolt be Keresztes Dóra, aki ugyanakkor megjegyezte: az ő munkáinak formavilága is meglehetősen zárt, jelkép- vagy szimbólumjellegű, akárcsak a japánok grafikai világa, fametszetei, de akár írásrendszere.

Hirosimában hétfőn zárt a kiállítás, de a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója, Mikulás Ferenc jelezte, hogy szívesen látná jövőre az anyagot - árulta el a művész.

Keresztes Dóra a Játékok szárítkozás közben című animációs filmjéről szólva elmondta: a munkálatokkal éppen a hirosimai kiállítás előtt végeztek, jelenleg az angol feliratok készülnek a papírkivágásos technikával készült filmhez.

Kiss Áron a 19. század végén állított össze egy nagyszabású gyűjteményt az akkori Magyarország területéről származó gyerekdalokból, mondókákból. Ebből zenésített meg Kiss Ferenc zeneszerző egy kisebb válogatást, melyet Szvorák Kati és tanítványai énekelnek - számolt be a rendező.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fotókiállítással ünneplik Sophia Lorent a Velencei filmfesztiválon

A tárlaton Loren portréi, filmjeinek képkockái és forgatási felvételek mesélnek a világhírű olasz… Tovább olvasom