Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Elménk titkai feltárulnak a Discovery Channel műsorán

Érdekes útra invitál hétfő esténként a Discovery Channel, melynek célja nem ismeretlen tájak vagy egy-egy távoli népcsoport felkutatása, hanem elménk jobb megismerése.
Az elme működése már nagyon régóta foglalkoztatja a tudósokat, hiszen az agyunk vezérli minden döntésünket, cselekvésünket és reakciónkat. Önmagában agyunk működésének tanulmányozása is rengeteg megdöbbentő információval szolgál, de mi történik, ha jön valaki, aki rávesz arra, hogy elképzeljük az elképzelhetetlent?

Érdekes útra invitál hétfő esténként a Discovery Channel, melynek célja nem ismeretlen tájak vagy egy-egy távoli népcsoport felkutatása, hanem elménk jobb megismerése. A komoly témát játékosan közelíti meg az április 22-én, 21 órakor induló Elme-játszma című sorozat, mely felfedi agyunk titkait: tudományos magyarázatot ad arra, hogy mi rejlik például az alkalmazkodóképesség mögött. Az új, interaktív műsor a Hivatal című sorozatból jól ismert John Krasinski vezetésével az emberi agy mélyének komplex működésébe enged bepillantást. Logikai játékokon és társadalmi kísérleteken keresztül mutatja be, hogy a hétköznapi ember hogyan észleli az őt körülvevő világot, hogyan alkalmazkodik hozzá, és hogyan hozza meg morális döntéseit. A műsor vizsgálja azt is, hogy a játékok és kísérletek közben mi játszódik le az agyban, hogyan irányítja a viselkedést, vagy hogyan reagál a kellemetlen, esetleg konfrontatív körülményekre.

Április 22-én, 22 órától folytatódik az agyunk képességeit vizsgáló izgalmas kérdések sora. A Világvége Derren Brownnal című film a tavalyi év egyik legnagyobb port kavaró pszichológia kísérletét mutatja be. A kísérlet Derren Brown brit illuzionista, mentalista, hipnotizőr és szkeptikus nevéhez köthető, aki zseniálisan ötvözi a bűvészet, a szuggesztió, a pszichológia és a félrevezetés művészetét.

Derren tudását felhasználva képes megjósolni és befolyásolni az emberek gondolatait, manipulálni a döntéshozó folyamatát, és non-verbális kommunikációjából következtetni tud gondolataikra is. A két részben vetített film főszereplője egy hétköznapi brit férfi, Steven, aki saját bevallása szerint is lusta, felelőtlen, és semmire sem tartja az életét. A műsor egy lehetőség arra, hogy úgymond kapjon egy második esélyt és megváltoztassa az élethez való hozzáállását. Derren eszköze a meggyőzés: azt hiteti el Stevennel, hogy eljött a világvége. A férfi a meggyőzés hatására azzal szembesül, hogy egy elhagyatott katonai kórházban ébredt fel, két héttel azután hogy egy állítólagos meteor becsapódás elpusztította az emberiség nagy részét, és a túlélők kis csoportja egy zombikkal teli utópisztikus világban kénytelen élni.

Elképzelhetetlen, már-már viccesen hangzik, hogy valaki ilyesmit elhisz, hogy erről meg lehet győzni? Derren Brownnak bizony sikerült, a filmből az is kiderül hogyan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reese Witherspoont őrizetbe vették

Az Oscar-díjas filmsztár az ittasan vezető férjét szondáztató rendőrt akadályozta munkájában. Tovább olvasom