Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Elment a nagy nevettető: Robin Williams 63 éves volt

Az Oscar-díjas hollywoodi komikus, színész, rendező és producer öngyilkos lett.
A kaliforniai rendőrség kedden megerősítette a feltételezéseket, hogy öngyilkos lett Robin Williams Oscar-díjas hollywoodi színész helyi idő szerint hétfőn.

A tájékoztatás szerint Robin Williams felakasztotta magát San Francisco környéki otthonában, holttestét személyi asszisztense találta meg egy hálószobában. A színész csuklóján vágási sérüléseket, a holttest mellett egy zsebkést találtak, de e sebek nem voltak végzetesek, a halált fulladás okozta - közölték.

A drogfüggőséggel és depresszióval küszködő színész - helyi idő szerint - hétfőn délelőtt vetett véget életének: felesége fél 11-kor távozott hazulról, ekkor Williams még az ágyában aludt. Személyi asszisztense fél órával később ment be hozzá, s már holtan találta.

A rendőrség azt közölte, hogy nem talált semmiféle, esetleges idegenkezűségre utaló jelet.

A halálesetről tartott keddi sajtótájékoztatón nem válaszoltak arra az újságírói kérdésre, hogy a sztár hagyott-e maga után búcsúlevelet - arra hivatkoztak, hogy a vizsgálat még folyamatban van.

A holttesten toxikológiai vizsgálatokat is végeznek.

Korábban írtuk:

Hatvanhárom éves korában meghalt Robin Williams Oscar-díjas hollywoodi komikus, színész, rendező és producer.

Kedd hajnali hírügynökségi jelentések szerint a világhírű színész észak-kaliforniai otthonában - helyi idő szerint hétfőn - feltehetőleg öngyilkosságot követett el.

A helyi hatóságok közlése szerint Robin Williams halálát fulladás okozhatta, a vizsgálat azonban még folyamatban van.

A boncolást kedden végzik el. A színészt helyi idő szerint vasárnap este, tíz óra körül látták   utoljára életben az otthonánál. A sheriffhivatalba nagyjából hétfő délben érkezett segélyhívás Williams tiburoni házából.

A színész szóvivője keddre virradóan a dpa német hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy Williams depresszióban szenvedett. "Bizonyos idő óta a depresszió ellen harcolt" - jelentette ki Mara Buxbaun, aki tragikus és hirtelen veszteségről beszélt. Williams, akit legutóbb a CBS csatorna mindössze egy évadot megélt, Eszementek című sorozatában láthatott a közönség, az elmúlt években alkoholproblémákkal küszködött.

Robin Williams (1951-2014)
Robin Williams (1951-2014)

Ezt 2006-ban nyilvánosan is elismerte, és kezelésnek vetette alá magát. Legutóbb júliusban érkezett hír arról, hogy egy szenvedélybetegségekkel foglalkozó terápiás klinikára vonult be, folytatva korábban megkezdett elvonókúráját. Képviselői akkor azt nyilatkozták, hogy Williams nem élt kábítószerekkel, vagy alkohollal, csupán józanságának megőrzése érdekében vonult be a központba, mert kimerült a munkától.

"Ma reggel elveszítettem a férjemet és a legjobb barátomat, és a világ szegényebb lett az egyik legszeretettebb színészével és egy nagyszerű emberrel" - mondta Williams felesége, Susan Schneider, aki férje családjának nevében nyugalmat kért a gyász idejére. Hozzátette: remélik, hogy amikor az emberek Robinra fognak gondolni, akkor nem a halálára, hanem arra a sok örömre és nevetésre emlékeznek majd, amellyel milliókat ajándékozott meg.

Meghalt Robin Williams. Fotó: MTI (galéria)

Williams otthonát virágokkal árasztották el a szomszédok, akik szerint a színésznek mindig volt egy mosoly a tarsolyában az utcán játszó gyerekek számára, amikor a környéken kerékpározott. "Egyáltalán nem úgy viselkedett, mint egy híresség. Normális, helyes fickó volt. Az emberek nem zargatták őt" - mondta az egyik helyi lakó.


Robin Williams 1951. július 21-én született Chicagóban. Egyedüli gyerekként nőtt fel, így sokszor azzal szórakozott, hogy komédiásokat utánzott. Fiatal kora óta kitűnt gyors és pergő humorával. Középiskolásként csatlakozott az intézmény drámaklubjához, majd felvételt nyert a Juilliard Akadémiára, ahol Christopher Reeve-vel közösen látogatták John Houseman óráit. Williams háromszor házasodott, Schneiderrel 2011-ben mondták ki a boldogító igent. A színésznek három gyermeke van. Július 31-i, utolsó Twitter-bejegyzésében Williams boldog 25. születésnapot kívánt lányának, Zeldának.

Széles vásznon először a Popeye című filmben lépett fel 1980-ban, drámai oldalát csillogtatta meg az 1982-es Garp szerint a világban Glenn Close oldalán, majd egy társulatától megszökött, szovjet cirkuszi szaxofonost alakított a Moszkva a Hudson partján (1984) című moziban. A televíziónézők eközben az Egy úr az űrből című sorozatban (1978-1982) találkozhattak vele.

Csillaga akkor emelkedett a legmagasabbra, amikor a Jó reggelt, Vietnam!-ban lemezlovast alakított. Ekkor kapta meg első Oscar-jelölését is. A 80-as évek végén és a 90-es évek elején olyan sikeres filmekben szerepelt, mint a Holt költők társasága, az Ébredések - Robert De Niro oldalán - vagy a Halászkirály legendája.
 
Carpe diem - Részlet az 1989-es Holt költők társasága című filmből

1998-ban kapott Oscar-díjat a Good Will Hunting című filmben nyújtott alakításáért mellékszereplőként, de főszereplőként is többször jelölték őt a díjra. A Golden Globe-díj többszörös kitüntetettje volt. 2002-ben a Sötétkamra című thrillerben, legutóbb A nagy nap, A komornyik és az Eszementek című filmekben volt látható, valamint a Bengal Tiger at the Baghdad Zoo (2011) című Broadway-darabban is megcsillogtatta a tehetségét.

Robin Williams kiválóan énekelt, hangját többször is megcsillogtatta a mozivásznon. A Walt Disney 1992-es Aladdin című rajzfilmjében dzsinn-nek kölcsönözte a hangját, ebben több dalt adott elő. Emellett Chris Columbus Mrs. Doubtfire című filmjének elején is hallhattuk őt énekelni.

Aladdin - Friend Like Me

Robin Williams - Figaro

Williamst nemsokára az Éjszaka a múzeumban című mozi harmadik részében (A filmről bővebben itt olvashat!), valamint a Merry Friggin' Christmas című komédiában láthatja a közönség. A Fox 2000 stúdió áprilisban jelentette be, hogy a Mrs. Doubtfire - Apa csak egy van című 1993-as mozi folytatására készül. A stúdió Williamsszel is tárgyalásokat folytatott a produkcióról.

A színész legtöbbször Mikó István hangján szólalt meg magyarul, de szinkronizálta őt mások mellett Tordy Géza, Harsányi Gábor és Maros Gábor is.

Robin Williams járt Magyarországon is. Az 1999-es Hazudós Jakab című filmjének több jelenetét nálunk forgatták. Volt vendég a Friderikusz Show-ban is.

Robin Williams a Friderikusz Show-ban

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babakocsi gurult a metró elé Londonban

Alig néhány pillanattal a beérkező szerelvény előtt mentette ki a babakocsijában a sínek közé gurult… Tovább olvasom