Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Előkerült a világ első színes filmje

Egy brit múzeumban a digitális technika révén sikerült megtalálni a világ első, 1902-ben készült színes filmjét. A felvételt Edward Turner brit fotográfus készítette, aki szabadalmaztatott módszere teljes kifejlesztése előtt elhunyt.
A filmet először szerdán vetítették le a londoni Tudomány Múzeumában megrendezett bemutatón. Turner több mint egy évtizeddel a Technicolor feltalálása előtt fejlesztette ki színes mozgókép-technikáját. Londoni utcai jelenet filmezett, felvett egy papagájt és három kisgyermekét is megörökítette, kezükben nagy napraforgó virágokkal, amint egy bordó drapériával leborított asztal körül incselkednek az asztalon álló akváriumban úszkáló aranyhallal.

A tekercs 1937-ben került a Tudomány Múzeumába Charles Urban archívumával. Urban a filmművészet úttörőjeként segítette Turner kísérleti munkáit. Amikor az archívum anyaga négy éve átkerült a bradfordi Nemzeti Média Múzeumba, a digitális technológia révén végül sikerült az eredeti leírás alapján elővarázsolni a színes képeket, amit Turner a halála előtt már nem tudott megcsinálni.


"Nagyjából a mai napig senki sem látta ezeket a képeket" - mondta Michael Harvey, a Média Múzeum filmes kurátora. Mint hozzáfűzte, a filmtörténészek előtt nem volt ismeretlen Turner módszere, de általában kudarcként tekintettek rá. "Mi azonban bebizonyítottuk, hogy az eljárás működik" - idézte a szakembert a The Daily Telegraph online cikke.

Turner 1873-ban született, és egy londoni fotóműteremben dolgozott, színes képeket is készített. Meg volt róla győződve, hogy a színes technikát filmezésre is lehet használni és finanszírozót keresett a megvalósításhoz. A szabadalmat a befektető Lee, valamint Turner nevére állították ki 1899-ben, Charles Urban pedig két évvel később csatlakozott fő támogatóként a vállalkozáshoz. A fotós 1901 végétől 1903 elejéig dolgozott 38 mm-es tesztfilmjein, ám akkor, 29 évesen szívrohamban váratlanul elhunyt. Szabadalma lényege egy összetett, háromszínes eljárás volt, amely során fekete-fehér negatívra forgatott vörös, zöld és kék szűrőn át gyors egymásutánban váltakozva.

Paul Goodman, a Média Múzeum gyűjteményeinek vezetője szerint a most bemutatott kockák átírják a filmtörténetet. "Edward Turner a mozgó színes film atyja" - jelentette ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ennyire élvezik a nők a vitorlázórepülést

Egy MDM1 Fox kétsemélyes vitorlázógéppel suhantak a lányok a levegőben. Többnyire élvezték a… Tovább olvasom