Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Előkerültek a Ki vagy, doki? elveszettnek hitt epizódjai

A brit kultsorozat két elveszettnek hitt epizódja egy 1965-ben és egy 1967-ben vetített rész volt, amelyek felvételeit a BBC annak idején nem őrizte meg.
Az 1963 óta futó sorozatból több mint száz epizód hiányzik - ezeket - más angol tévésorozatok elveszettnek hitt részeivel együtt - a Brit Filmintézet próbálja megtalálni tévétársaságok és gyűjtők segítségével. A két régi Ki vagy, doki?-epizód előkerülését is a filmintézet egyik eseményén jelentették be, ahol több más nemrégiben megtalált tévéműsort is levetítettek.

Mint a BBC hírportálja felidézi, csak az 1950-es években vált mindennapossá a tévéműsorok felvétele, azt megelőzően élőben adták a programokat. A rögzítéshez használt videokazetták azonban rendkívül sokba kerültek akkoriban, így a legtöbb adást letörölték, hogy a helyére újabb műsort vehessenek fel.

A más országokba is eladott sorozatokat azonban átírták filmre a külföldi tévétársaságok számára - ezek közül a másolatok közül sikerül néha egyet-egyet visszaszereznie a Brit Filmintézetnek.

A Ki vagy, doki?-t az 1960-as években világszerte számos csatorna vetítette. A most előkerült két rész - amelyben még az első két Doktor, William Hartnell és Patrick Troughton szerepel - egy volt televíziós mérnök magángyűjteményéből került elő.

Terry Burnettnek, aki még a 80-as években egy iskolai vásáron vette a felvételeket, fogalma sem volt arról, hogy a BBC-nek nincsenek meg ezek a részek. Csak akkor derült fény jelentőségükre, amikor Burnett a Radio Times (a BBC műsormagazinja) örökségvédelemért felelős vezetőjének véletlenül említést tett róluk.

A most megtalált két részen kívül azonban még 106 epizód hiányzik, amelyeket 1964 és 1969 között vetítettek a kultikussá vált sorozatban.
A Ki vagy, doki? (Doctor Who) első részét 1963. november 23-án láthatták a brit tévénézők.

A sorozat, amelyet 2005-ben tizenhat év szünet után indítottak újra, öt évvel ezelőtt bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is mint a világ legrégebb óta futó sci-fi sorozata.

A Ki vagy, doki? titokzatos Doktorát az elmúlt csaknem fél évszázadban tizenegy színész - William Hartnell, Patrick Troughton, Jon Pertwee, Tom Baker, Peter Davison, Colin Baker, Sylvester McCoy, Paul McGann, Christopher Eccleston, David Tennant és Matt Smith - személyesítette meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos lehet a túlzott alkoholfogyasztás

Szélsőséges esetekben halálhoz is vezethet a túlzott alkoholfogyasztás- derül ki egy vizsgálatból. Tovább olvasom